De fijnste plekken om te schrijven

Om te kunnen schrijven heb je ruimte nodig om je heen. Daarmee creëer je rust in je hoofd zodat je je volledig kunt focussen op het schrijven. De ideale schrijfplek is voor iedereen anders. Toch zijn er een aantal plekken waar het voor velen fijn vertoeven is en waar schrijvers graag naartoe gaan. Heb je geen inspiratie meer en ben je op zoek naar nieuwe locaties om te kunnen schrijven, dan kunnen je deze tips je helpen om het schrijven weer op te pakken. 


Schrijven in je eigen tuin

Een groene tuin is een ideale plek om in te schrijven. De frisse buitenlucht zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en dat je geest fris is. De natuur heeft een gunstig effect op onze gezondheid, dus lekker schrijven in je eigen tuin is een goed idee. Met slecht weer kun je ook binnen zitten waarbij je uitkijkt op het groen. Daarbij is het wel zo prettig dat je daadwerkelijk kijkt naar veel groen en kleurrijke bloemen en planten in plaats van tegels en beton. Ligt jouw tuin nog vol met tegels, dan is het tijd om die eruit te halen en daarvoor in de plaats een stuk gazon te plaatsen. Wil je het hele jaar door een groen stuk gras en heb je er het liefst verder geen omkijken meer naar? Denk dan eens aan het leggen van kunstgras. Zo wordt jouw tuin een oase van rust waarin je in alle rust kunt schrijven. 

Een vakantiehuisje

Vind je geen inspiratie meer in je eigen omgeving? Trek er dan eens op uit om nieuwe plekken te ontdekken. Een vakantiehuisje biedt je de mogelijkheid om dat te doen. Vakantiehuisjes zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Je kunt je helemaal terugtrekken in een vrijstaand huisje in the middle of nowhere, maar ook kiezen voor een huisje op een vakantiepark bijvoorbeeld. Het helpt je om je gedachten te verzetten en uit de sleur van je eigen huis en dagelijks leven te komen. 

Uitzicht op zee

De zee heeft vaak een kalmerend effect op ons. Je kunt er uren over het water staren en de golven tellen. Schrijven vanuit een huis of hotel met uitzicht op zee is dan ook vaak geliefd onder schrijvers. Wanneer het schrijven niet meer lukt, kun je zo het strand oplopen en urenlang blijven wandelen. Zo kun je de verhaallijnen nog eens overdenken en de wind door je haren laten gaan. Op het strand is altijd veel te zien. Elk seizoen brengt weer z’n eigen inspiratie met zich mee. 

Café of flexwerkplek

Hoewel rust om je heen fijn is voor het schrijfproces, kan het natuurlijk zijn dat je goed werkt met wat reuring om je heen. In dat geval kun je ervoor kiezen te werken vanuit een café of flexwerkplek, waar dus veel andere mensen om je heen zijn. Houd er rekening mee dat er afleiding om je heen is en dat het niet stil is. Dit kan echter goed werken om inspiratie op te doen en het is vooral ook heerlijk om mensen te observeren. Luister naar verhalen van mensen naast je of klets met anderen die ook aan het werk zijn. Hierdoor krijg je al snel nieuwe ideeën voor je personages en zo niet, dan heb je in ieder geval een leuke dag gehad.

Bibliotheek

Een bibliotheek is een fijne plek om te schrijven. Eigenlijk hoeven we je niet te vertellen waarom, maar het moge duidelijk zijn: je bent omringd met boeken en dus eindeloos veel inspiratie. Je begeeft je op die plek waar je hoopt ooit ook jouw boek te mogen zien liggen. Bovendien is het er vaak stil, maar zijn er toch genoeg andere mensen om zo nu en dan even lekker om je heen te kijken. 

Ideale schrijf omstandigheden

Wanneer je een locatie hebt gekozen waar je wilt gaan schrijven schrijven moet je ervoor zorgen dat die plek zodanig is ingericht, dat je er goed kunt schrijven. Oftewel, creëer de juiste omgeving voor jezelf. Zorg dat je werkplek netjes en leeg is zodat je niet wordt afgeleid door allerlei randzaken en rondslingerende papieren. Zo houd je het overzicht. Ruimte om je heen is ook ruimte in je hoofd, en dat is belangrijk voor je schrijfproces. De ideale omstandigheden zijn natuurlijk voor iedereen anders, schrijven is heel persoonlijk. Het kan dus ook zijn dat jij een geheel andere aanpak hebt. Dit is ook een kwestie van uitproberen en onderzoeken wat voor jou goed werkt.