Afbeelding

Rondslingerende papieren en boeken

Pixabay 

Tips om relevante bronnen te verzamelen voor je scriptie

Wanneer je aan de slag gaat met het schrijven van je scriptie is het vinden van bronnen uiterst belangrijk om een goed onderzoek te kunnen schrijven. Helaas kan het behoorlijk lastig zijn om bronnen te vinden die betrouwbaar zijn en ook relevantie bieden. In deze blog bespreken we een aantal tips hoe je goede bronnen kunt verzamelen voor je scriptie

Zet je onderzoeksvraag heel duidelijk vast

De tijd is aangebroken dat je gaat beginnen met schrijven van je scriptie. Dit kan behoorlijk overweldigend zijn omdat het allemaal een flinke klus is. Wanneer je direct al vastloopt kun je kiezen voor scriptie begeleiding via Bureau Scriptiehulp om je op weg te helpen en advies te geven. De eerste stap zal altijd zijn om je onderzoeksvraag en doelen goed en duidelijk neer te zetten. Wanneer deze niet helder is, zul je ook niet aan goede bronnen komen. Je moet namelijk heel gericht kunnen zoeken wil je relevante bronnen krijgen die aansluiten bij de onderzoeksvraag en het onderwerp.

Zet verschillende zoekmethodes in

De volgende stap in het proces om goede bronnen te vinden is om verschillende zoekstrategieën te gebruiken. Een bedrijf zoals Bureau Scriptiehulp zal je dit advies ook geven om goed aan de slag te kunnen. Je wil voor je scriptie een grote range aan bronnen vinden om zo veel mogelijk relevante informatie te verzamelen. Zet daarom verschillende zoekmethodes in. Hierbij kun je denken aan het fysiek naar de bibliotheek gaan om relevante boeken te vinden, geschikte zoekmachines in te zetten of via de universiteitswebsites op relevante literatuur te zoeken. Wees bij zoekmachines kritisch op het type bron. Je kunt bij Google ook op wetenschappelijke artikelen zoeken, die vaak inhoudelijk beter zijn.

Beoordeel kritisch hoe betrouwbaar de bron is

Je bent nu op het punt gekomen dat je bronnen hebt gevonden die bruikbaar zijn en passen bij jouw onderzoek. Vervolgens is het tijd om te gaan kijken naar de betrouwbaarheid van de bron. Kijk hierbij naar de auteur en de reputatie. Wanneer het stuk is gepubliceerd en welke onderzoeksmethoden zijn gebruikt. Ook is het goed om te kijken hoe actueel de informatie is, wanneer je een onderwerp hebt waar snel dingen bij veranderen. Daarnaast kun je ook nog kritisch kijken of de bron wel objectiviteit bevat.

Organiseer je bronnen direct na het gebruiken

Een ander probleem dat voorkomt bij het vinden van de bronnen is het feit dat je ze allemaal nog moet organiseren en indelen. Het makkelijkste is om dit gewoon direct te doen. Werk je bijvoorbeeld via APA richtlijnen? Zet elke bron direct in je APA lijst, dit kan via een website of je doet het zelf. Wanneer je alles direct in je overzicht zet zul je later veel makkelijker de bronnen kunnen terugvinden en weten waar je informatie vandaan hebt gehaald, wanneer de scriptiebegeleider hierna vraagt. Ook kun je makkelijker citaten en referenties toevoegen als de bronnen goed overzichtelijk zijn genoteerd.