Tips om je concentratie vast te houden

Schrijven kost moeite. Je moet er voor gaan zitten en dan moet je de juiste woorden nog op papier zien te krijgen. Je zit wel, maar het lukt niet. Je gedachten dwalen de hele tijd af naar de was die nog bij de machine ligt, wat je gaat eten vanavond, dat je de kattenbak nog moet verschonen en dergelijke. Dat afdwalen is niet altijd erg, want het kan je ook helpen om tot een briljante zin te komen voor je verhaal. Maar als je je chronisch niet kan concentreren, dan kun je beter je hersenen wat extra stimulans geven met Spiruella Superfoods.


Waarom lukt het niet?

Schrijven is een proces en zelfs als je tijd hebt ingedeeld waarop je achter je schrijftafel gaat zitten om te werken aan je verhaal, kan dat soms averechts uitpakken. Er zijn verschillende redenen waarom schrijven niet lukt. Maar meestal hebben ze te maken met je concentratievermogen. Al schrijf je maar een alinea per dag, dan moet je je daar wel volledig op kunnen concentreren. Hoe je de focus pakt, verschilt van schrijver tot schrijver. De een heeft muziek nodig, de ander springt eerst even op en neer en een derde grijpt naar een extra kop sterke espresso. Maar er zijn ook andere manieren om je hersenen te helpen beter te concentreren – ook wanneer je niet schrijft.

Hersengymnastiek

Zo kun je je hersenen trainen beter te focussen door middel van hersengymnastiek. Zo kun je voordat je gaat schrijven, leren, een examen doen of waar je ook je concentratie voor nodig hebt, eerst even je ogen sluiten en diep ademhalen. Als je rustig bent, kun je je beter concentreren. Daarnaast is het goed om een wandeling te maken in de frisse buitenlucht. Dit is goed om je hersenen te stimuleren en de gezondheid van de grijze cellen optimaal te houden. Maar… tijdens die wandeling kun je ook al van alles doen voor het schrijven zelf. Neem de omgeving eens goed in je op en schrijf daar eens een alinea over als oefening. Wat zie je? Zijn er vogels? Welke geluiden maken zij? Dat helpt je te leren beter te concentreren. Ook puzzelen, kaarten, schaken, dammen en het boodschappenspel van omroep Max helpen je om je hersenen en jezelf te trainen beter te concentreren.

Voeding voor je brein

Net als de rest van je lichaam heeft je brein baat bij goede voedingsstoffen en water. Een goed gehydrateerd brein helpt je beter te concentreren. Ook zorgt voldoende water drinken ervoor dat je minder snel hoofdpijn krijgt. Verder hebben je hersenen baat bij verschillende vitamines, mineralen en dergelijke om gezond te blijven. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die je daarbij kunnen helpen, met extra veel goede voedingsstoffen waar je hersenen blij van worden. Maar wat heeft je hersenpan dan nodig?

Vitaminen

Heel belangrijk voor je geheugen en concentratie zijn de B-vitamines B1, B6, B11 (foliumzuur) en vitamine B12. De alg Spirulina bijvoorbeeld, bevat veel van deze B-vitamines. Combineer het met vitamine C uit Açai poeder, gedroogd fruit (onder meer inca of goji bessen) en maca poeder en je kan je immuunsysteem een boost geven. En ook dat is belangrijk voor gezonde hersenen. Iedere dag een supersmoothie kan je dus zeker helpen om je te helpen concentreren. Voeding met vitamine E, vitamine D en omega-3-vetzuren (zoals vette vis) zijn overigens ook heel goed voor de gezondheid van je hersenen.

Mineralen

Naast vitaminen zijn er nog andere voedingsstoffen die je helpen beter te concentreren. Zo is van magnesium bekend dat het de hersenfuncties die met concentratie te maken hebben kan stimuleren. Jodium, ijzer en zink zijn daarbij ook belangrijk. Kelppoeder, Spirulina, noten en sesamzaadjes zijn verschillende natuurlijke voedingsmiddelen die deze mineralen kunnen leveren.

Natuurlijke producten

Waarom zou je natuurlijke bronnen kiezen voor deze voedingsstoffen? De reden is simpel. Je lichaam is ook natuurlijk. De natuurlijke verbindingen van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, worden door het lichaam beter herkent, afgebroken en gebruikt. Zo komen die stoffen die jij hard nodig hebt bij het schrijven van een tekst, verhaal of gedicht bovendien veel sneller aan in je hersenen.

Goed slapen

Tot slot nog een tip voor een betere concentratie: goed slapen. Kwalitatieve goede slaap betekent dat je hersenen alles van de dag ervoor kunnen verwerken. Zo sta je de volgende dag fris op en kan je brein samen met jou de dag weer aan. Voeg dan in de ochtend wat superfoods voor je brein toe aan het ontbijt, zodat je geniet van een productieve dag vol verhalen.