Wanneer je een nieuw boek geschreven hebt, wil je dit boek aan de man brengen bij de juiste doelgroep. Mogelijk helpt je uitgever daarbij, maar het is goed om na te denken over de mogelijkheden om meer zichtbaarheid te creëren. Eerder schreven we een artikel met de 8 marketingtools die iedere schrijver moet kennen. In een digitale wereld grijpen we tegenwoordig vaak terug op online marketingmiddelen. Maar offline marketing werkt ook nog steeds heel goed. En een combinatie van online en offline marketing werkt nóg beter. Althans: als je het op de juiste manier doet. En daarover vertellen we je meer in dit artikel.

Zet de juiste kanalen in

Het combineren van offline en online marketing wordt ook wel hybride marketing genoemd. Het is een mix van alle online en offline activiteiten. En als je deze goed combineert, zorg je ervoor dat ze elkaar versterken. Hiervoor is het belangrijk om te ontdekken welke kanalen jouw doelgroep gebruikt. Bezoeken ze bepaalde evenementen? Lezen ze bepaalde tijdschriften of blogs? Stel dat voor jezelf vast, zodat je uiteindelijk een mix kunt samenstellen van de beste kanalen.

Zorg voor een consistente boodschap

Wanneer je meerdere online en offline kanalen inzet ter promotie van je boek, is het belangrijk om te zorgen voor een consistente boodschap. En dan gaat het niet alleen om de boodschap zelf, maar ook om de uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan de visuals, het kleurenpalet en het lettertype. Zorg dat dit allemaal goed op elkaar aansluit.

Online en offline boeklancering combineren

Natuurlijk ben jij hartstikke trots om je boek te presenteren aan je publiek. Daarvoor worden vaak ‘offline’ boeklanceringen georganiseerd. Maar waarom zou je dit niet combineren met een online boeklancering? Dit kan simpelweg door het streamen van de offline boeklancering, maar je kunt ook een Q&A livestream organiseren die aansluit op het offline evenement. Zo vergroot je niet alleen je bereik, maar versterk je ook de betrokkenheid van de lezers. 

Verwijs mensen naar de juiste website

Wil je mensen rechtstreeks verwijzen naar een boekhandel voor het kopen van je boek? Je eigen website? Of misschien wel een speciale ‘campagne’-website ter promotie van je boek. Denk hier goed over na. Misschien kun je wel een speciale domeinnaam reserveren en daar uitgebreide informatie over je boek, een inkijkexemplaar en een overzicht van de boekhandels waar het te verkrijgen is. Deze domeinnaam communiceer je via de online en offline marketingkanalen die je inzet.

Moedig het achterlaten van recensies aan

Er zijn verschillende platforms waar lezers een recensie kunnen achterlaten na het lezen van jouw boek. Die recensies vormen een belangrijk onderdeel van de besluitvorming om een boek te kopen. Maak daar dus zeker gebruik van. Stop een flyer in het boek of stuur de mensen die het boek bestellen een mailtje met de vraag of ze een recensie willen achterlaten. Een persoonlijke benadering werkt altijd het beste.

Meten is weten

Wanneer je gebruikmaakt van offline promotiemiddelen, dan wil je ook zien wat die opgeleverd hebben. En misschien denk je dat dat niet altijd kan, maar als je daar slim over nadenkt, dan kan dat zeker. Gebruik bijvoorbeeld een speciale hashtag of een domeinnaam. Verbind een leuke online actie aan de offline promotiemiddelen en meet vervolgens het aantal bezoekers dat daaruit is gekomen. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van de gratis statistiekentool van Google. Lees ook meer informatie over het succesvol meten van resultaten in het artikel over performance marketing en inbound marketing.

Inspiratie voor offline promotiematerialen

Tot slot ter inspiratie nog een aantal ideeën voor offline promotiematerialen. Natuurlijk kun je denken aan een simpele flyer, die je weggeeft op een beurs of in de boekenwinkel neerlegt. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van een boekenlegger? En nog beter: een boekenlegger met post-its. De mensen die dit gebruiken, houden in ieder geval al van boeken en als de naam van je boek erop staat, kom je vaak in beeld. 

Afbeelding

Boekenlegger met memoblaatjes

Voor welke offline promotiemiddelen je ook kiest, zorg ervoor dat je deze laat bedrukken met een link naar je (campagne)website om zo de link te leggen om zo optimaal gebruik te maken van hybride marketing.

Dit artikel is tot stand gebracht in samenwerking met Pinkcube, leverancier van bedrukte promotionele producten.