Hoe schrijven je kan helpen bij het verwerken van emoties

Schrijven kan verschillende doelen hebben. Je kan schrijven aan een verhaal of boek, je werkt dan ergens naartoe. Je kunt ook schrijven voor de lol of om dingen van je af te schrijven. Vaak wordt mensen in therapie aangeraden om hun emoties op te schrijven. Wat gaat er door je hoofd? Wat voel je, welke gedachten komen voorbij? Dit kan, net als deze gedachten uitspreken en bespreken met iemand, ervoor zorgen dat je leert om te gaan met je emoties en ze beter kunt uiten. Dingen naar iemand anders uitspreken kan spannend zijn. Deze dingen op papier zetten is dan een fijne eerste stap. 


Schrijf van je af: waarom kan schrijven helpen?

Wanneer praten lastig is, of je hebt niemand om mee te praten, dan kan schrijven je helpen je gevoelens te uiten. Niet iedereen is goed met woorden, of kan zich uiten naar een persoon die voor ze zit. Misschien houd je je gedachten liever voor jezelf. In dat geval kan schrijven een prettige manier zijn om je emoties toch uit je te krijgen. Je haalt ze bijna letterlijk uit je hoofd en gooit ze op het papier. Niet voor niets beginnen mensen, soms al heel jong, met het bijhouden van een dagboekje. Je moet dingen kwijt maar je wilt ze niet met een ander persoon delen. Doordat je de woorden voor je ziet op het papier worden ze meer tastbaar of kun je juist inzien dat die gedachte maar een gedachte is. Het zijn niets meer dan woorden die je in je hoofd hebt gevormd. Schrijven kan bovendien altijd, in veel verschillende situaties. 

Rouwverwerking

Een periode van rouw is zwaar. Een geliefde is overleden en daarbij ervaar je ontzettend veel emoties. Je wordt geleefd en je bent eerst bezig met praktische zaken te regelen zoals de begrafenis of crematie. In deze periode wil je niet bezig zijn met randzaken of geld. Een uitvaartverzekering neemt dit soort zorgen weg. Wanneer je veel moeite hebt om tot je gevoelens te komen of deze te delen met anderen, kan het helpen je gevoelens van rouw op papier te zetten. Schrijven kan je helpen in het rouwverwerkingsproces. De eerste stap hierin zetten kan moeilijk zijn. Wellicht heb je het gevoel dat je iets moois op papier moet zetten, maar daarover gaat het niet. Het gaat erom dat je mag schrijven over wat je voelt of onverwerkte emoties op papier zet die in je lichaam zitten. Schrijf over de mooiste herinneren die je samen met je dierbare hebt meegemaakt of dingen die je nog had willen zeggen. Pak je schrijfboekje erbij op het moment dat je diegene mist, op die manier kun je of van je afschrijven, of mooie herinneringen die je al hebt geschreven teruglezen. Dit schrijven kan ook weer veel emoties oproepen en heel uitputtend zijn. Neem dan ook de tijd om daarna bij te komen mocht dat nodig zijn. 

Schrijven tijdens een burn-out en/of angstklachten

Mensen met een burn-out zijn vaak uitgeblust. Je hoofd loopt over van allerlei gedachten. Gedachten die vaak niet waar zijn. Je hoofd zit zo vol dat je bijna gek wordt. Begin op dat moment met schrijven en blijf schrijven. Zet alles op papier wat je in je hoofd hebt. Denk niet na, maar durf eerlijk op te schrijven wat je voelt. Luister niet naar die innerlijke stem, die wil het misschien mooier maken dan het is. Het is een heel mooi middel om later op je eigen gedachten te kunnen reflecteren. Hoe voelde ik me toen ik dit schreef? Na een tijdje kun je soms niet meer terughalen hoe je je voelde tijdens bijvoorbeeld een paniekaanval. Het schrijven kan ook een vorm zijn om met jezelf in gesprek te gaan. In therapie wordt vaak gebruik gemaakt van een gedachten schema. Door deze vragen uit te schrijven en te beantwoorden word je gedwongen om anders naar dingen te gaan kijken. Zijn de gedachten die je hebt wel realistisch? Als je ze als een observator bekijkt, zie je het vaak heel anders dan wanneer de gedachten in je hoofd zitten. 

Waar schrijf je over en moet je ergens op letten?

Het opschrijven van je emoties of gedachten hoeft niet netjes of mooi te zijn. Wanneer je het lastig vindt om te bepalen wat je moet schrijven kun je ook gebruik maken van een soort vooropgezet schema. Ben je in gesprek met een psycholoog dan kan die je daarbij helpen. Je kunt ook schema’s zoeken op het internet. Waar je verder nog op kunt letten is de manier waarop je schrijft. Je kunt ervoor kiezen om je woorden te typen op een computer. Vaak helpt het echter beter om gebruik te maken van pen en papier. Hierdoor voel je je nog meer verbonden met wat je doet en schrijf je echt letterlijk van je af.