Afbeelding

Sollicitatiebrief schrijven

Beaks.nl

Hoe schrijf je een motivatiebrief? 7 Tips

Nog steeds is een motivatiebrief vaak een vereiste bij een sollicitatie. Recruiters verschillen van mening over het nut ervan. Sommigen lezen nooit een brief en duiken meteen het cv in. Anderen zweren erbij en zijn oprecht benieuwd wat jij te vertellen hebt. Je kunt dus maar beter op safe spelen en er de nodige aandacht aan besteden. Daarom in dit artikel 7 tips hoe je het beste een ijzersterke motivatiebrief schrijft.

1. Start met Google

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om kort onderzoek te doen naar de organisatie en de functie waarvoor je solliciteert. Dit helpt je om een beter begrip te krijgen van wat de werkgever zoekt en hoe jouw kwaliteiten en vaardigheden hierop aansluiten. Je kunt bijvoorbeeld de website van het bedrijf bezoeken, de LinkedIn-profielen van werknemers bekijken en artikelen lezen over de branche waarin het bedrijf opereert.

2. Brief op maat

Zorg ervoor dat je brief op maat is gemaakt voor de functie en de organisatie. Bij het lezen van de motivatiebrief moet het meteen duidelijk zijn dat je deze brief niet ook naar 10 andere organisaties hebt gestuurd. Dat is namelijk iets wat de lezer meteen door heeft en enorm op afknapt. Laat dus zien dat jij je hebt verdiept in de functie, de organisatie en de manier waarop jij een bijdrage kunt leveren.

3. De eerste zin

Wat je wil is opvallen tussen de andere kandidaten. En wel in positieve zin. Volgens onderzoek hebben recruiters gemiddeld slechts 6 seconden nodig om te beslissen of een cv en motivatiebrief worden gelezen of niet. Een manier om op te vallen is door het gebruik van een pakkende openingszin. Bijvoorbeeld, in plaats van te beginnen met een generieke opening ‘Ik ben zeer geïnteresseerd in deze functie’, kun je beginnen met een verhaal dat illustreert waarom je interesse hebt in de functie. Hiermee trek je direct de aandacht van de recruiter.

4. Je motivatie

Het wordt een motivatiebrief genoemd, maar toch vergeten veel sollicitanten hun motivatie te benoemen. Vertel op een enthousiaste manier waarom je deze functie zo graag wilt en wat je hiermee hoopt te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld door te vertellen over je passie of zelfs je missie in het leven, maar ook een anekdote over je jeugd kan al wonderen doen. ‘Al sinds mijn 4e ben ik gebouwen aan het maken van Lego’, kan het heel goed doen als motivatie voor een baan als architect.

5. Waarom ben jij geschikt voor de baan?

Vervolgens is het belangrijk om te laten zien wat jouw kwaliteiten zijn en hoe deze aansluiten op de functie. In plaats van simpelweg je cv te herhalen, kun je bijvoorbeeld voorbeelden geven van situaties waarin je deze kwaliteiten hebt laten zien. Dit kan door middel van verhalen die duidelijk maken hoe je een bepaalde uitdaging hebt aangepakt of hoe je samenwerkt met collega's. Hoe concreter je wordt hoe beter.

Kijk ook naar bijzondere zaken die je hebt gepresteerd die andere kandidaten niet zo snel kunnen noemen.

6. Persoonlijk

Een andere manier voor een originele invalshoek, is door het benadrukken van je persoonlijkheid en interesses buiten je werk om. Hiermee laat je zien dat je meer bent dan alleen je werk en dat je unieke kwaliteiten hebt die je meeneemt naar de werkplek. Dit kan bijvoorbeeld door te vertellen over hobby's, vrijwilligerswerk of andere activiteiten die je interesseren. Probeer dit altijd weer terug te leiden tot de baan. Dus benadruk bijvoorbeeld dat je vrijwilligerswerk doet als je solliciteert naar een baan in de maatschappelijke sector.

7. Bellen met contactpersoon

Bellen voordat je de brief gaat schrijven doe je niet alleen om te kunnen verwijzen naar dit gesprek in je brief. De kans is gewoon veel groter dat je toekomstige collega je nog kan herinneren en je dus sneller zal uitnodigen voor een gesprek. Naarmate mensen elkaar vaker hebben gesproken vertrouwen ze elkaar meer. Belangrijker dan je brief zou dus zomaar eens dit belletje kunnen zijn. Maak hier gebruik van!

Bron: beaks.nl