Afbeelding

Bureau met laptop, een stapel papier en een kop koffie

Foto: Pexels

Schrijven is een persoonlijk proces. Zeker voor diepgaande teksten of het uitwerken van personages is het belangrijk dat je je goed kunt focussen en je in de optimale flow zit zodat je inspiratie vanzelf opkomt. Om te kunnen schrijven heb je eigenlijk de ideale omstandigheden nodig. Wanneer je uit je schrijfproces wordt gehaald door invloeden van buitenaf is dat heel vervelend. Je raakt uit je ritme en dat kan funest zijn voor je proces. Hoe zorg je er nou voor dat de omstandigheden optimaal zijn?


Aangename temperatuur

De beste plek om te schrijven is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om thuis een plekje te creëren, de ander moet juist uit zijn eigen omgeving weg om inspiratie op te doen. Kies jij ervoor om bijvoorbeeld te schrijven vanuit een vakantiehuisje of camper op het platteland? Dan wil je niet de hele dag zitten te rillen van de kou. Dit zorgt ervoor dat je je niet goed kunt concentreren en dat je misschien wel meer bezig bent met hoe je je voelt in plaats van dat je je kunt focussen op het schrijven. Denk dan eens aan een elektrische kachel die ervoor kan zorgen dat je het tijdens het schrijven in ieder geval niet koud hebt. Het handige hieraan is dat je een elektrische kachel overal mee naartoe kunt nemen. Wanneer je voor een langere tijd in een buitenhuisje verblijft dan kan de kachel gewoon mee. 

Rust en ruimte

Om te kunnen schrijven heb je ruimte nodig in je hoofd. En ruimte in je hoofd ontstaat meestal ook door een rustige omgeving. Afleiding is heel vervelend tijdens het schrijven. Het verstoort je gedachten en haalt je uit je hoofd. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk last hebt van geluid en afleiding. Vinden er bijvoorbeeld werkzaamheden plaats aan je woning of in de straat? Dan kan het constante lawaai of juist de onregelmatige geluiden je telkens van je werk afhouden. Zoek in dat geval naar een plek waar je wel die rust kan vinden. Dat kan het huis van familie of vrienden zijn of misschien sluit je jezelf het liefst helemaal alleen op in een hutje op de hei. Het kan natuurlijk ook zijn dat voor jou persoonlijk chaos en drukte om je heen werkt. Misschien haal je daar wel inspiratie uit of vind je het prettig om rumoer om je heen te hebben. 

Meeste productieve tijd

Ga op zoek naar de meest ideale tijd voor jou om te schrijven. Zoals je ochtend- en avondmensen hebt, heb je ook ochtend- en avond schrijvers. Na een tijdje uitproberen kom je er meestal wel achter wat voor jou de meest gunstige tijd is om te schrijven. Als je weet dat je ‘s ochtends op je scherpst bent, kies er dan voor om rond die tijd vrij te plannen en dan zoveel mogelijk te doen. In de middag kun je dan weer andere dingen doen of bijkomen en tot rust komen, zodat je weer opgeladen bent en nieuwe inspiratie hebt voor je volgende schrijf moment. Misschien schrijf je midden in de nacht wel het beste, vanwege de stilte die er heerst en de weinige afleiding. Er is geen ‘ideaal’ moment om te schrijven, in ieder geval niet in het algemeen. Het is namelijk voor iedereen anders. 

Gun jezelf het beste

Tijdens het schrijven ga je diep. Je graaft in je emoties, je gedachten gaan alle kanten op en je gaat langs diepe dalen en bereikt hoge pieken. Alles met dat ene doel: het schrijven van die mooie tekst. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Gun jezelf dus tijdens het schrijven ook momenten van rust en genietmomentjes. Kom je er niet meer uit en loop je vast tijdens het schrijven? Wees dan ook niet bang om er even uit te stappen. Geen inspiratie, is geen inspiratie. Je kunt jezelf moeilijk dwingen tot schrijven. Neem een paar dagen vrij en ga weer aan de slag met hernieuwde energie. 

Denk ook aan de momenten tussendoor

Inspiratie komt vaak op de meest onverwachte momenten. Zorg er dus voor dat je op ieder moment van de dag de mogelijkheid hebt om deze gedachten op papier te zetten. Neem altijd een notitieboekje mee als je op pad gaat of noteer dit soort zinnen in je telefoon. Ook is het prettig om pen en papier naast je bed te leggen. Wanneer je ‘s nachts ligt te malen of inspiratie hebt is het fijn dit letterlijk van je af te kunnen schrijven en hoef je niet bang te zijn dat je iets vergeet.