Geld verdienen met schrijven? Check deze tips

Sinds de coronacrisis is er een opvallende groei te zien in het aantal ondernemers in Nederland. Sterker nog: Nederland telt zelfs meer bedrijven dan ooit. Zie je het ook wel zitten om van je hobby je werk te maken en wil je bijvoorbeeld geld verdienen met schrijven? 

Dat is zeker mogelijk, mits je weet waar je aan begint. In dit artikel lees je meer over waarom schrijven als werk interessant is en hoe je geld verdient met schrijven. Denk aan het beginnen als freelance copywriter om andere bedrijven te helpen met sales, maar ook aan het genereren van een passief inkomen.

Waarom werk als schrijver interessant is of kan zijn

Ben jij al op je hoede als je ergens een spelfout ziet staan? Of heb je al jaren een eigen blog waar je al je gedachten kwijt kunt? Bij veel mensen die al enige affiniteit met schrijven hebben, gaat het op een gegeven moment kriebelen. "Wat nou als ik hiermee geld zou kunnen verdienen?". Goed nieuws: het is zeker mogelijk om geld te verdienen met je schrijftalent. Zelfs wanneer je je manier van schrijven nog moet verbeteren, kun je allerlei cursussen volgen om dit te doen. Feit is wel dat schrijven je in ieder geval moet liggen; wil je er je baan van maken. In dat geval kan het interessant zijn, omdat je:

  • je eigen inkomen ermee kunt verdienen.
  • niet afhankelijk bent van een baas of een plek om te werken.
  • meestal zelf bepaalt wanneer je aan het werk gaat.
  • je eigen schrijftalent verder kunt ontwikkelen door er dagelijks mee bezig te gaan.
  • dagen iedere dag verschillend zijn als freelance schrijver.

Er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan het werk als freelance schrijver of copywriter, maar dit zijn in ieder geval de grootste redenen om toch eens te gaan kijken of schrijven als baan voor jou interessant kan zijn. Nu is de vraag: hoe kun je zoal geld verdienen met schrijven?

Begin een blog voor bekendheid en vindbaarheid

Wat je in ieder geval als eerst moet doen, is het beginnen van een blog. Voordat je jezelf verhuurt aan opdrachtgevers en bedrijven is het wel zo'n prettig idee dat je vindbaar bent in de zoekmachine en dat je al het een en ander kunt laten zien. Wat betreft het onderwerp van die blog kan dit van alles zijn; zolang je er maar vol passie over kunt schrijven. Het kan geen kwaad om je hierbij te verdiepen in SEO om dat vervolgens toe te passen op je eigen website. Op die manier ben je beter te vinden in Google en kun je meteen laten zien dat je ook voor SEO en bijvoorbeeld sales in te huren bent. Daarbij kun je met behulp van linkbuilding en marketing, belangrijke onderdelen van SEO, ook nog eens geld verdienen.

Pas affiliate marketing toe op je eigen website

Heeft je website op een gegeven moment genoeg interessante content voor Google om bezoekers te trekken dan is het aan te raden om aan affiliate marketing te doen. Dat is een vorm van online marketing waarbij je gepersonaliseerde links van partners op je website zet, bijvoorbeeld in een blog, en waar je geld aan kunt verdienen wanneer een van je bezoekers via die link een aankoop doet. In het begin zal dit misschien nog niks of niet veel opleveren, maar het voordeel van affiliate marketing is dat wanneer het eenmaal loopt je niets meer hoeft te doen. Dat is de vorm van passief inkomen als schrijver waar we het eerder over hadden.

Start met teksten schrijven in opdracht voor geld

Nu je je eigen blog hebt en al genoeg kunt laten zien wat je doet en wie je bent, is het tijd om te beginnen met teksten schrijven in opdracht voor bedrijven (copywriter). Voor veel copywriters geldt: wanneer ze eenmaal voor een bedrijf geschreven hebben en het bedrijf tevreden is, kunnen ze vanzelf meer schrijven. Houd er rekening mee dat dit niet altijd het geval is, dus je moet ook zeker zelf gaan lobbyen. Via social media zoals LinkedIn en Facebook kun je jezelf aanbieden als freelance copywriter inclusief een linkje naar je website met blog. Op LinkedIn vind je daarnaast regelmatig vacatures met de vraag voor copywriters op freelance basis. Ga dus actief op zoek om zo geld te verdienen met schrijven.

Maak een online cursus schrijven of copywriting

Zit je al even in het vak en ben je nog op zoek naar een andere manier om geld te verdienen met schrijven? Dan kun je met je kennis en ervaringen geld verdienen om anderen te helpen die bijvoorbeeld ook willen beginnen met schrijven voor geld. Verzamel al je kennis en inspiratie en bundel deze in een online cursus die je aan beginnende schrijvers kunt verkopen. Dit kan natuurlijk wel alleen op het moment dat je al even bezig bent en weet wat er speelt. Op die manier help je anderen met jouw kennis voor SEO, copywriting, linkbuilding, affiliate marketing en noem maar op! Zij kunnen die kennis zelf ook weer gebruiken om bedrijven te helpen met goede teksten om zo hun sales op te krikken.