Drie gewoonten om je productiviteit een boost te geven

Je hebt een strakke planning en voelt je goed aan het begin van de dag. Research, interviews en schrijven, je kijkt er naar uit. Maar aan het eind van de dag ben je maar aan een paar taken toegekomen. Overkomt jou dit vaker wel dan niet? Weet dat je niet alleen bent. Het goede nieuws is dat je jouw productiviteit een boost kunt geven.


Vroeg opstaan

Kom jij er niet aan toe om schrijftijd voor jezelf vrij te maken? Wanneer je een paar extra productieve werkuren wilt toevoegen aan je werkdag, kijk je het best naar de tijd waarin je niet wordt gestoord. Door vroeger op te staan en om 7.00 uur achter je laptop te zitten weet je zeker dat er geen e-mails binnenstromen, dat je geen notificaties krijgt van WhatsApp en niet gebeld wordt door klanten. Start je dag met een douche, gezond ontbijtje en een kop thee of koffie en focus je volledig op het schrijven. Vroeg opstaan is een gewoonte die je redelijk makkelijk aan kunt leren. Zet je wekker een halfuurtje eerder en maak hier een uur van zodra je er gewend aan bent. Zo benut jij net als de meest succesvolle ondernemers de kracht van de ochtend.

Vermijd uitstelgedrag

Er zitten maar zoveel uren in een dag en je doet het werk in je eentje. Als je tegen een muur aanloopt krijg je al snel te maken met excuses en uitstelgedrag. Dit doet jouw productiviteit absoluut geen goed. Klaag niet, maar ga door waar je mee bezig was. Als je aan het eind van de dag weinig energie over hebt, gebruik je deze tijd voor eenvoudige taken die al een tijdje op je lijstje blijven staan. Denk aan het beantwoorden van mailtjes, vergelijk eindelijk de energiekosten en ruim je werkplek op zodat je de volgende ochtend direct weer aan de slag kunt. Voordat je naar bed gaat maak je alvast een to-do-lijstje voor de volgende werkdag. Als je dit tot de volgende ochtend bewaart, verlies je een stukje van je meest productieve tijd.

Voldoende bewegen

Jij zit waarschijnlijk het grootste gedeelte van de dag aan je bureau, iedere dag. Op zich is dat geen probleem wanneer je een ergonomisch ingerichte werkplek hebt, maar het bloed in je lichaam moet goed blijven stromen. Het is dan ook een must om genoeg lichaamsbeweging in te bouwen in je planning. Hierdoor val je 's avonds ook weer makkelijker in slaap, wat het vroeg opstaan vergemakkelijkt. Leg je werk tussendoor even neer om een uur te gaan sporten of te gaan wandelen in de buitenlucht. Zo maak je jouw hoofd even leeg en kun je na de break met hernieuwde energie aan de slag met jouw verhaal.