Afbeelding

Vrouw geeft planten water

Foto: Karolina Grabowska via Pexels

Drie tips om je hoofd leeg te maken na een lange schrijfsessie

Schrijven is een intensief proces dat veel van je denkvermogen vergt. Vooral wanneer je een lange schrijfsessie achter de rug hebt, is het zaak om daarna enige tijd iets totaal anders te doen. Je hebt dan ontspanning nodig, je moet in feite letterlijk je hoofd leegmaken. Anderen spreken van het opnieuw opladen van de batterij, zodat je klaar bent voor de volgende sessie. Maar wat zijn goede manieren om het schrijven even helemaal te vergeten en je hersenen als het ware te resetten? Hieronder drie eenvoudige tips om dat te bewerkstelligen.


1.    Focus je op een totaal andere activiteit

Tijdens het schrijfproces maken je hersenen overuren, dus is het goed om daarna juist iets fysieks te doen, waar je niet echt bij na hoeft te denken. Sommige mensen gaan bijvoorbeeld schilderen of beeldhouwen, maar het kan nog simpeler. Begin bijvoorbeeld aan het onderhoud van de tuin. Tuinieren is een zeer rustgevende bezigheid waarmee je prima kunt ontspannen en resetten. Je kunt via de website Gereedschapcentrum.nl heel simpel alle benodigdheden aanschaffen en vervolgens echt iets moois van je tuin maken. Het mes snijdt hier aan twee kanten, want terwijl je mentaal goed tot rust komt, ontstaat er ook nog eens iets moois! Of je nou met hogedrukreinigers in de weer bent of met een grastrimmer het gazon staat te bewerken, je zult merken dat je daardoor je gedachten volledig laat varen en echt kunt ontspannen.

2.    Ga eropuit in de natuur

Een flinke wandeling door het bos of langs het strand heeft een soortgelijk effect. Het is alom bekend dat tijd doorbrengen in de natuur een kalmerend effect heeft op de mens. Over het algemeen is overal in het land wel een natuurgebied op geringe afstand te vinden. Natuurlijk moet het weer dan wel een beetje meezitten, maar er zijn gelukkig in ons land veel meer droge dagen dan dagen met neerslag.

3.    Ga sporten

Schrijvers brengen heel wat tijd door achter hun bureau. Het is dan extra belangrijk om buiten dit alles om voldoende te bewegen. Dat bereik je bijvoorbeeld door aansluitend te gaan sporten. Je kunt bij goed weer in de open lucht sporten, maar bij slecht weer net zo gemakkelijk in de sportschool. Er is dus geen enkel excuus om het uit te stellen en het werkt uitstekend voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid.