Afbeelding

Hand schrijft 'be creative' op papier

Pixabay

Boost je creatieve brein voor het schrijfproces met deze tips

Je kunt nog zoveel schrijftalent hebben; voor het schrijfproces is regelmatig een flinke dosis creativiteit en inspiratie nodig. Op de momenten dat je die creativiteit het meest nodig hebt, wil het nog wel eens zoek zijn.

Daarom hebben we in dit artikel een aantal onmisbare tips voor je verzameld om je creativiteit (weer) een boost te geven. Wist je bijvoorbeeld dat schilderen op nummer of een frisse neus halen heel goed kan helpen? We vertellen je er graag meer over.

Begin met morning pages om creatiever te schrijven

Misschien heb je je er als schrijver al eens van gehoord of wellicht heb je geen idee: het schrijven van morning pages. Menig schrijver kan inmiddels niet meer zonder. Morning pages is een idee van schrijfster Julia Cameron en houdt in dat je iedere ochtend, net nadat je wakker wordt, drie pagina's vol schrijft met alles wat er in je opkomt. Hierbij gaat het niet om een lopend verhaal en correcte spelling, maar om je gedachten de vrije loop geven. 

Het schrijven van morning pages doe je met de hand en het is belangrijk om echt die drie pagina's vol te schrijven. Op die manier stimuleer je jezelf, je creativiteit én je schrijfproces. Extra mooi meegenomen: voor veel mensen voelt deze schrijfoefening meditatief. Zij ervaren onder andere minder stress in het dagelijks leven én voelen zich gelukkiger. Ook dat heeft uiteindelijk invloed op je eigen creativiteit.

Zoek creativiteit in een (andere hobby) zoals schilderen op nummer

Wat ook zeker kan helpen om meer creativiteit in het schrijfproces te krijgen, is om je creativiteit ergens anders te zoeken. Wanneer je er met woorden even niet uitkomt, kun je wellicht wel inspiratie vinden door op een andere manier creatief bezig te gaan. Dit kan van alles zijn: van breien tot fotograferen en van borduren tot aan schilderen op nummer. Op die manier laat je je hersenen kennis maken met een ander creatief proces, waardoor je brein aan de slag gaat.

Kies hierbij het liefst wel voor een creatieve activiteit waar je niet heel veel bij na hoeft te denken, zodat je eigen inspiratie en creatieve brein wordt gevoed. Schilderen op nummer is bijvoorbeeld ontzettend rustgevend en zelfs meditatief. Je hoeft geen tekenaar of schilder te zijn, want je maakt de mooiste schilderijen aan de hand van nummers en kleurtjes. Ga voor een standaard afbeelding of begin met schilderen op nummer eigen foto om een uniek en persoonlijk schilderij te maken.

Genoeg beweging én frisse lucht is belangrijk

Uiteraard is er nog meer behalve het beginnen aan morning pages en het starten met een andere creatieve hobby. Om beter aan de slag te kunnen gaan met creatief schrijven is het daarnaast van belang dat je je geestelijk en lichamelijk fit voelt. Een verhaal, blog, artikel of opdracht schrijven gaat echt eenvoudiger als je niet energieloos of chagrijnig bent. Daarom is het van belang om stress zoveel mogelijk tegen te gaan waar dat kan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je gezond eet en dat je iedere dag genoeg beweging krijgt.

Een wandeling of fietstocht in de buitenlucht helpt bijvoorbeeld al tot het krijgen van nieuwe inzichten. Dat is helemaal het geval wanneer je dit vaker dan één keer doet. Plan bijvoorbeeld drie keer per week een wandeling van minstens een uur in en doe tijdens dat uur niets dan wandelen. Je merkt dat je meer één wordt met je gedachten en dat je misschien zelfs nieuwe ideeën krijgt. Voor het geval je nou echt een creatieve uitspatting krijgt kun je altijd een notitieblokje en een pen meenemen.

Yoga en meditatie voor creatief schrijfproces

Tot slot willen we je nog meer vertellen over de relatie tussen creatief schrijven en yoga en/of meditatie. De laatste jaren zien steeds meer mensen de voordelen in van yoga en meditatie. Door bewust bezig te zijn met je hoofd, lichaam en ademhaling voel je dat er een bepaalde ruimte in je hoofd vrijkomt. Je hoofd voelt minder zwaar, terwijl je zintuigen wel op scherp staan. In het moment krijg je zelfs allemaal nieuwe ideeën en gevoelens waar je eerder nooit aan gedacht had.

Dat komt, volgens wetenschapsjournalist William Broad, doordat het vertragen van je ademhaling zorgt voor het stijgen van het kooldioxideniveau in je bloed. Ook krijgen je hersenen meer zuurstof toegediend waardoor je in een meditatieve state of mind terecht komt. Je raadt het al: in die 'toestand' komt je creativiteit vrij. Dat in combinatie met regelmatig wandelen, morning pages en het uitoefenen van een andere creatieve hobby, zoals schilderen op nummer, kan ervoor zorgen dat je creatieve brein een flinke boost krijgt voor het verbeteren van het schrijfproces.