5 ideeën om even te ontsnappen uit je schrijfproces

Iedere schrijver herkent het wel dat je na een periode waarin je veel en lang hebt geschreven je totaal op bent. Schrijven kan een slopend proces zijn, waarbij je veel van je lichaam en vooral geest vraagt. Soms is het dan ook goed om het schrijven even los te laten. Wanneer je voor een langere tijd achter elkaar alleen maar met je teksten bezig bent, loop je vaak op een gegeven moment vast. Dan is het goed om volledig afstand te doen van het schrijfproces. Door uit je omgeving te stappen krijg je hernieuwde energie en vaak kom je weer terug met bakken inspiratie. Ideaal voor wanneer je tijdens het schrijven vast bent gelopen. Wees dus niet bang om zo nu en dan te ontsnappen uit je dagelijkse sleur en er een dag of meerdere dagen op uit te gaan. 

Fietsvakantie

Ga je er graag op uit met de fiets, dan is een fietsvakantie een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken. Je bent niet alleen weg uit je vertrouwde omgeving, maar ook nog eens fysiek bezig, waardoor je lichaam beter in staat is te ontspannen en nieuwe ideeën op te doen. Onderweg kun je genieten van alles om je heen. Op de fiets heb je een prettig tempo waar je je redelijk snel verplaatst, maar toch optimaal kunt genieten van de omgeving. Het is makkelijk om onderweg te stoppen en je kunt alles in je eigen tempo doen. Je kunt ervoor kiezen om op locatie een fiets te huren, maar je eigen fiets meenemen is altijd praktischer en fijner. Om je fiets mee te nemen naar locatie is het verstandig om te kiezen voor een goede fietsendrager, zoals de pro user diamant. Zeker wanneer je met elektrische fietsen op pad gaat, moet je een stevige fietsendrager hebben die het gewicht goed kan hebben. 

Omring je met vrienden en familie

Schrijven is soms best eenzaam. Je bent de hele dag alleen en dat is op dat moment maar goed ook, want je hebt alle concentratie nodig voor het schrijven. Maar na een tijdje is het goed om je weer te omringen met mensen. Weer terug te komen in de bewoonde wereld en afleiding te krijgen van anderen. Na een tijdje heb je weer veel te vertellen en zelf ben je natuurlijk ook nieuwsgierig naar de verhalen van anderen. Praat dan ook het liefst zo min mogelijk over het schrijven, maar probeer zoveel mogelijk in het moment te zijn en te genieten van je dierbaren.

Zoek de natuur op

De natuur opzoeken is altijd een goed idee. Dit kan een wandeling zijn door een park of bos in de buurt, een lange strandwandeling om flink uit te waaien, maar natuurlijk ook een vakantie van één of twee weken waarbij je jezelf langere tijd omringt met natuurschoon. Boek een huisje midden in de natuur en ga er iedere dag op uit voor een flinke wandeling. Jezelf omringen met natuur is goed voor je geestelijke gesteldheid. De weidse uitzichten vanaf hoge bergtoppen geven je een ultiem ruimtelijk gevoel, waardoor je ook weer ruimte voelt in je hoofd. 

Ontspan in de sauna

In Nederland kennen we veel saunacomplexen waar je de hele dag of meerdere dagen kunt bijkomen. Een bezoekje aan de sauna is meer dan een leuk dagje uit. De sauna brengt namelijk ook een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Door de warmte van de sauna ontspannen je spieren volledig. Je komt dus volledig tot rust, terwijl je lichaam tegelijkertijd ook hard aan het werk is. Afvalstoffen worden afgevoerd en je verhoogd je weerstand. Je kunt je daarnaast volledig in de watten laten leggen, met bijvoorbeeld een extra massage en heerlijk verzorgd diner. 

Ga op zoek naar afleiding

Ontspanning is belangrijk. Soms moet je even helemaal niets doen, op de bank liggen en voor je uit staren. Maar dat kan er ook voor zorgen dat je gedachten met je op de loop gaan. Om helemaal uit het schrijfproces te komen is het dan ook goed om juist afleiding te zoeken in kleine of grote dingen. Duik de keuken in en bak een lekkere cake of hartige taart. Ga een rondje hardlopen of kies een andere sport. Het is fijn om je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een vereniging, op die manier heb je meer een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan. Dit kan een sport zijn, maar ook bijvoorbeeld een koor of een andere hobby waar je blij van wordt.