Afbeelding
cottonbro studio via Pexels
cottonbro studio via Pexels
Wat veel mensen niet weten, is dat de taalontwikkeling bij kindjes al start voordat ze geboren worden. Ook wanneer baby's net op de wereld zijn, hebben ze al verschillende manieren gevonden om te communiceren. Dit gebeurt weliswaar nog met taal, maar met andere uitingen zoals huilen, lachen en bewegen.
Als ouder communiceer je al snel met je baby, want je reageert immers op de communicatieve bewegingen van je kleintje. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je kindje gaat praten, lezen en schrijven. Per leeftijdscategorie leren ze wat anders. Om ze hier en daar een beetje te helpen in hun taalontwikkeling is er een aantal onmisbare tips dat je kunt volgen.
Misschien vraag je je af waarom je je kindje best kunt helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling. In de basis is taal een sociaal proces. Je gebruikt het om met anderen te kunnen kletsen, om brieven te kunnen schrijven of om een boek te lezen. Wanneer een kindje zich goed kan uitdrukken in taal is de kans op sociale interactie groter. Dat is niet alleen goed voor de sociale ontwikkeling, maar ook voor de algehele geestelijke ontwikkeling.
Hebben kinderen een achterstand in de taalontwikkeling dan kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Ze kunnen zich bijvoorbeeld niet goed uitdrukken of kunnen niet logisch denken door deze achterstand. Daarom is het alleen maar fijn wanneer je je kind of kinderen kunt helpen bij het vroegtijdig oefenen van taal. Het leuke en handige is dat je hiermee al op vroege leeftijd kunt beginnen. Daar plukken kinderen uiteindelijk alleen maar de vruchten van.
Dat kan bijvoorbeeld door op spelenderwijs te oefenen met taal. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk om een hulpmiddel in te schakelen. Neem bijvoorbeeld het initiatief Squla, een platform waar kindjes op een leuke manier kunnen leren, luisteren en ontdekken. Bij Squla kun je al met peuters en kleuters terecht! Ook zijn er diverse leerprogramma's voor groep 3 tot en met 6 en groep 7 en 8.
Wat zo leuk is aan zo'n programma als Squla is dat kindjes door middel van spelletjes en echt leuke opdrachten meer leren over taal. Het voelt dus niet als een moetje, waardoor kinderen sneller geneigd zijn om te gaan oefenen met taal. Er zijn quizzen, games en andere aantrekkelijke taalopdrachten beschikbaar waarmee je kindje zo vaak als hij of zij wil kan oefenen met taal. Dat kan gewoon vanuit huis, maar ook op vakantie of onderweg in de auto.
Squla is dus een programma dat je overal kunt doen, ook buiten als je daarvoor de juiste apparaten hebt. Maar: buiten is nog zoveel meer te vinden dan een (spel)computer. Ga samen met je kindje(s) naar buiten en bespreek alles wat jullie zien. Buiten bewegen is niet alleen hartstikke gezond voor jou en je kinderen, maar stimuleert ook nog eens verschillende aspecten van je kind, waaronder de taalontwikkeling.
Dat komt omdat je actief bezig bent met wat jullie zien. Je kind komt in aanraking met auto's, bomen en misschien zelfs wel dieren. Daar kan geen plaatjesboek tegenop! Onderweg kom je waarschijnlijk andere mensen en kindjes tegen, waarmee je kleintje kan kletsen. Onbewust leert een kind zoveel van buiten kunnen zijn, terwijl hij of zij tegelijkertijd meer te weten komt over van alles dat er op de wereld leeft. Het is niet voor niets zo dat de wereld door velen als een grote speeltuin wordt gezien.
Misschien speelde je zelf vroeger wel eens winkeltje, papa en mama of een ander rollenspel. De meeste kinderen vinden rollenspellen heel leuk; meestal kun je hiermee beginnen vanaf een jaar of 4 à 5. Het is een hele simpele manier om kinderen op een leuke wijze kennis te laten maken met verschillende soorten situaties. Speel je doktertje, restaurantje of winkeltje dan zijn er diverse situaties waarmee je te maken krijgt.
Dat betekent dat kinderen woorden moeten gebruiken die ze anders niet zo snel zouden gebruiken, waarbij je ze als volwassene uiteraard kunt helpen. Uiteindelijk zorgt dit voor een veilige omgeving waarin niks fout gedaan kan worden en er alle ruimte is voor kindjes om op een jonge leeftijd te experimenteren met taal. Er is voor de meeste kindjes niks leukers dan lekker spelen, dus het is een win-win als zij tegelijkertijd ook nog eens van alles kunnen leren. Kortom: al spelend kunnen leren, is de belangrijkste basis in taalontwikkeling. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Squla en de rollenspellen terug.