Start » Schrijftips » Schrijftips van Kluun

Schrijftips van Kluun

7 Juni 2019

Tekst: Anouk van Engelenhoven

Kluun, het pseudoniem van Raymond van de Klundert, is in 2003 bekend geworden door zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter. Dit boek is een gedramatiseerd verhaal dat is gebaseerd op zijn levenservaringen met zijn overleden vrouw. Van het boek zijn 1,2 miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast ontving Kluun in 2006 de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. Wat kunnen we van zijn enorme succes leren?

 

Morele dilemma’s leiden tot reflectie

Volgens Kluun is het oproepen van morele dilemma’s een belangrijk onderdeel van een goed boek. Dit is goed terug te zien in Komt een vrouw. De hoofdpersoon Stijn gaat vreemd terwijl zijn vrouw lijdt aan kanker. ‘Stijn laat je morrelen aan de normen en waarden die je voor jezelf had vastgesteld. Hij dwingt tot reflectie – wat zou ik doen als mijn partner terminaal was? Die reflectie, dat stemmetje, geeft een oncomfortabel gevoel en dáár ontstaat spanning.’

Luchtigheid schuurt

Voor succes moet een boek volgens Kluun ook luchtig zijn. Wanneer een boek alleen maar zware onderwerpen behandelt en geen humor, dan loopt het niet lekker. Er moet een balans zijn tussen geestige grenzeloosheid en serieuze realiteit: ‘Die tegenstellingen maken dat het boek zo schuurt.’ Daarnaast moet het verhaal ook discussie oproepen. Er moet over worden gepraat, dan ontstaat er een sneeuwbaleffect dat leidt tot succes.

Schrijven is geen Rubik’s Cube

Toch bestaat er volgens Kluun geen ‘bestsellerformule’ die gebruikt kan worden om een succesvol boek te schrijven. ‘Veel mensen lijken te denken dat schrijven een truc is. Een soort Rubik’s Cube – zo, nu zit hij goed en hupsakee, verkopen maar!’ Zo werkt het niet. ‘Cliché, maar waar: een bestseller is in de eerste plaats gewoon een goed verhaal.’
Wees niet bang voor slechte zinnen
Wat volgens Kluun belangrijk is om te onthouden, is dat je niet bang hoeft te zijn voor slechte zinnen. Begin gewoon met schrijven, werk je ideeën uit, gebruik eens een andere vertelvorm. Blijf elke dag een bepaalde hoeveelheid woorden schrijven. Het verhaal gaat dan groeien en wordt steeds beter. Slechte zinnen verdwijnen in de herschrijfrondes vanzelf.

Hoe bak ik een bestseller?

Kluun biedt ook schrijfworkshops aan tijdens NightWriters, een literaire show. Zijn workshop ‘Hoe bak ik een bestseller?’ en geeft de kijkers schrijftips. Kluun noemt leesplezier het belangrijkste: ‘Een eerste vereiste is dat mijn romans heerlijk lezen, de lezer moet er plezier aan beleven.’

Bron: interview Schrijven magazine

Beeld: rvda

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Schrijven Magazine interviewt Kluun
- Kluun en Vuijsje behoeden collega’s voor boekenspotify
- Kluun: ‘Stop met klagen en geloof in de kracht van het geschreven woord’


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!