Start » Schrijftips » 5 schrijflessen van Charles Dickens

5 schrijflessen van Charles Dickens

28 Maart 2017

De Britse schrijver Charles Dickens (bekend van o.a. Oliver Twist en A Christmas Carol) wordt gezien als één van de belangrijkste schrijvers uit het Victoriaanse tijdperk en als één van de grondleggers van de Britse literatuur. Wat kunnen we leren van deze geliefde schrijver?

1. Onderschat je lezer niet

 ‘. . . [I] don't think that it is necessary to write down to any part of our audience. I always hold that to be as great a mistake as can be made.’

Je lezers zijn niet dom, dus behandel ze ook niet zo. Ga metaforen niet uitleggen en geef je lezer de ruimte om zelf delen van het plot, je personage of de clou van je verhaal uit te vogelen. Lezers zijn net spoorzoekers, je hoeft echt niet alles kant-en-klaar voor te schotelen.

2. Elke schrijver loopt weleens vast

‘Prowling about the rooms, sitting down, getting up, stirring the fire, looking out the window, teasing my hair, sitting down to write, writing nothing, writing something and tearing it up…’

We lopen allemaal weleens tegen een blokkade aan – klein of groot. Zelfs Charles Dickens had zo nu en dan moeite om iets op papier te krijgen. De gouden tip is: geef niet op.

3. Je openingszin kan cruciaal zijn

Wie kent de zin: ‘It was the best of times, it was the worst of times,’ niet? Deze openingszin van Dickens’ boek A Tale of Two Cities wordt wereldwijd geroemd. Een sterke openingszin is van groot belang als je je lezer het verhaal in wil trekken. Onderschat de kracht van de eerste zin (of eigenlijk de hele eerste pagina) niet en besteed hier wat extra aandacht aan. Begin niet zomaar ergens!

4. Je kan verhalen gebruiken om misstanden aan de kaak te stellen

De boeken van Dickens waren doorspekt met thema’s die in zijn tijd aan de orde van de dag waren: armoede, sociale ongelijkheid, criminaliteit en opkomende verstedelijking. In jouw fictiewerk kun je hedendaagse thema’s ook gebruiken, maar zonder te veel aan te dikken wat jouw persoonlijke visie hierop is. Dit maakt je boek actueel en geeft het (mogelijk) historische waarde.

5. Schrijf onvergetelijke personages

Eén van de krachtige elementen in Dickens’ boeken zijn de sterke personages hierin. Figuren als Ebenezer Scrooge en Oliver Twist worden gezien als klassiekers in de Engelse literatuur en worden veelal gebruikt in lessen over literatuur en schrijven.

Charles Dickens

Charles Dickens (1812 – 1870) was een Engelse schrijver die tegenwoordig vooral bekend is van klassieke verhalen als Oliver Twist, A Christmas Carol en Great Expectations. Kenmerkend voor zijn verhalen zijn de sociale misstanden, de verhaalopbouw, de cartooneske karakters en de humor. De verhalen van Dickens zijn meervoudig verfilmd en verwerkt tot toneelstukken.

Bronnen:
McBryde Publishing

15 minute writer

Afbeelding: Charles Dickens (circa 1867-1868) Heritage Auction Gallery

« terug naar het overzicht van schrijftips

Gerelateerd nieuws:

- 5 schrijftips van Amerikaanse schrijver Mark Twain
- Schrijftips van Game of Thrones-schrijver George R.R. Martin
- 5 inspirerende schrijflessen van J.R.R. Tolkien
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Volkskrant looft Schrijven Magazine

In een stuk getiteld: 'Schrijven Magazine, omdat iedereen schrijver wil worden'.

Lees meer
Geef Schrijven Magazine cadeau! (Beeld: SXC)

Geef Schrijven Magazine cadeau!
(en krijg zelf ook een presentje) 

Bestel nu!
Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Moleskine cadeau? Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine!

Gratis Moleskine opschrijfboekje bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Bestel nu!