Afbeelding

Sherlock Holmes met Londen op de achtergrond

Foto: Pixabay

Zo maak je een onaardig personage toch sympathiek

Niet elk hoofdpersonage is even aardig. Soms schrijf je over een persoon met een slechte karaktertrekken, een rebel, een eigenheimer of een dief. Dat maakt een verhaal spannend, want we lezen graag over personages die anders zijn dan wijzelf. Toch wordt een onaardig personage snel onsympathiek en dan geeft de lezer niets om ze. Dat moet je zien te voorkomen!


Maak het personage interessant

Een belangrijke eerste stap is het personage interessant maken. Hoe je dat invult is natuurlijk aan jou, maar denk aan een pijnlijk verleden, een vreemde obsessie of een grappige karaktertrek. Misschien laat jouw dief wel een ander voorwerp liggen als hij iets steelt en is het de ene keer een gebruikte zakdoek en de andere keer een gouden ring. Of de chagrijnige oude man in het verzorgingstehuis is alleen humeurig wanneer een incompetente verpleegster hem helpt, maar een grappenmaker wanneer iemand het werk wel goed doet.

Zorg dat anderen hem mogen

Een manier om je personage toch sympathiek te maken, is door hem of haar wel vrienden te geven. Zorg er wel voor dat de dynamiek tussen het onaardige personage en de vrienden logisch is en ze een reden hebben om vrienden te zijn. Bedenk waarom deze mensen in vredesnaam tijd willen besteden met een dief of een chagrijnige oude man. Maar als deze relatie goed onderbouwt is, zorgt het voor meer sympathie bij de lezer. We vinden Sherlock Holmes sympathiek personage, maar we kunnen niet zeggen dat hij heel aardig is. De detective is bot, lijkt weinig gevoel te hebben en houdt geen rekening met anderen. Toch gaat Watson zijn botheid waarderen en met hem de lezer ook.

Geef het personage een goed motief

Zorg ook voor een goed motief. Er moet een reden zijn dat deze onaardige personages zijn zoals ze zijn. Het kan hun opvoeding zijn, een gebeurtenis in hun jeugd of een cynische houding tegenover de wereld. Onderbouw de reden ook goed en laat dit gedurende het verhaal terugkomen, zodat de lezer aan het idee kan wennen. Als de lezer er langzaam in meegroeit, draagt het bij aan de geloofwaardigheid van het motief.

Zorg dat ze af en toe toch aardig zijn

En ook al zijn de personages onaardig, zorg er toch voor dat ze af en toe iets goeds doen. Bij voorkeur naar hun vrienden toe, zodat je het gevoel versterkt dat de vrienden een reden hebben om de vriendschap aan te houden. Maar de dief die andere objecten achter laat kan ook horen dat de vrouw op wie hij verliefd is haar dierbare ketting kwijt is en hem terug gaan stelen. Natuurlijk laat hij dan een object van veel meer waarde achter in de plaats van die goedkope ketting.

Techniek