Zo leer je dichten: halfrijm of volrijm?

Als je gaat dichten, kies je dan voor volrijm of halfrijm? En wat is het verschil precies? In het komende nummer van Schrijven Magazine zet Yke Schotanus verschillende vormen van rijm uiteen. 

Kortgeleden ontspon zich op FaceBook, naar aanleiding van S10’s songfestivallied De diepte, een korte discussie over halfrijm. Halfrijm is rijm dat een beetje schuurt. Ertegenover staat ‘volrijm. Bij volrijm zijn alle klanken van twee woorden of woorddelen hetzelfde, behalve de eerste. Bij halfrijm zijn er meer verschillen. Bij S10’s rijmen bijvoorbeeld ‘raam’ en ‘gaan’, daar verschilt ook de slotklank.

In de discussie op FaceBook merkten dichter-performer Ko de Laat en kleinkunstexpert Kick van der Veer op dat halfrijm op het ogenblik extreem veel voorkomt. De Laat sprak van een modegril, Van der Veer vermoedde dat ‘volrijm als ouderwets en belemmerend wordt gezien en daardoor maar overboord gegooid’. Hun toon was afkeurend, ook al beaamden ze allebei dat halfrijm best mooi kan zijn. Dit past in een manier van denken die je in Nederland veel tegenkomt: eindrijm vraagt volrijm; halfrijm is inferieur, of is, zoals mijn kinderen op school leerden, zelfs helemaal geen rijm. Ik zie dat anders.


Hoe Yke Schotanus erover denkt (en hoe je zelf kan dichten) lees je in het komende nummer van Schrijven Magazine! 

Abonnees ontvangen dit nummer omstreeks 10 februari. 

Ben je nog geen abonnee? Doe daar vóór vrijdag 27 januari 23.59 u. wat aan, dan krijg ook jij dit nummer thuis.

Ja, graag!     Geef cadeau