Afbeelding

schrijfwoordenboek

Pixabay

Zo geef je richting aan elk verhaal met een McGuffin

Als je moeite hebt met het vinden van een rode draad in je verhaal kan je een aantal dingen doen. Zo kan je gebruik maken van een ingrijpende gebeurtenis waarmee de hoofdpersoon worstelt. Maar je zou ook gebruik kunnen maken van een McGuffin. Deze week bespreken we bij het schrijfwoordenboek wat een McGuffin is en waarvoor je het kan gebruiken.


Wat is een McGuffin?

Een McGuffin is een object dat nodig is voor de hoofdpersonen om verder te komen. Het object hoeft hierbij op zichzelf niet bijzonder te zijn. Een goed voorbeeld hiervan zijn de horcruxes in Harry Potter and the Deathly Hallows. De horcruxes zijn op zichzelf niet zo bijzonder, maar ze worden vooral gezocht omdat hiermee uiteindelijk Voldemort verslagen kan worden. Een McGuffin is dus vooral iets wat je als schrijver kan gebruiken om een richting te geven aan je verhaal. Let wel op: er is een schaduwzijde. Alhoewel het object op zichzelf niet bijzonder hoeft te zijn, moet het wel logisch zijn dat ernaar gezocht wordt. Een inbreker hoeft niet te zoeken naar een sleutel als hij ook gewoon een raam kan intikken. Maak dus vooral duidelijk waarom het object belangrijk is en waarom het bestaat.

Hoe gebruik ik het?

Daarnaast is het ook belangrijk dat je niet te veel gebruik maakt van McGuffins. Het risico dat je hiermee loopt is namelijk dat het overkoepelende verhaal verloren gaat, omdat de focus telkens ligt op het vinden van een bepaald object dat nodig is om weer een ander object te verzamelen. Bij Harry Potter is het duidelijk waarom de horcruxes (in de Nederlandse vertaling bekend als ‘gruzielement’) belangrijk zijn en gevonden moeten worden. Zo wordt er uitgelegd dat een deel van Voldemorts ziel in het object zit en ze hem niet kunnen verslaan zonder eerst het object te vernietigen. In Lord of the Rings is het duidelijk waarom de ring van Bilbo zo bijzonder is, namelijk: one ring to rule them all. In het universum waarin ze bestaan is het logisch dát deze objecten bestaan. Maar in de film Star Wars: Rise of Skywalker is niet duidelijk waarom nou juist die ene Sith-dolk waarmee Rey’s ouders vermoord zijn zo belangrijk is. Waarom is de vorm van deze oude dolk gebaseerd op een recente gebeurtenis? Dat wordt niet duidelijk gemaakt. In dit geval werkt de McGuffin dus averechts.