Afbeelding

Zo gaat meditatie je helpen met schrijven

Foto: Pexels

Zo gaat meditatie je helpen met schrijven

Als het woord ‘meditatie’ valt, denken vele van ons aan zweverigheid. Echter is dit niet altijd de juiste weergave. Meditatie kan namelijk heel veel voor je lichaam en geest doen. Ook voor jou als schrijver!


De voordelen van meditatie

Uit veel onderzoeken blijkt dat mediteren je stress vermindert, je angst minimaliseert, je slaap bevordert en je een superfocus kan geven. Deze voordelen komen voort uit de techniek die in mediteren zit. Het gaat er namelijk om dat je geest tot rust komt. Je komt in een bepaalde staat van bewustzijn, die je normaliter niet zal ervaren. Een moment van stilte en kalmte. Alsof je geest op een minivakantie gaat. Deze vakantie kan tien minuten, dertig minuten, twee uur of nog veel langer duren. Het doel van mediteren is voor iedereen verschillend. De één zoekt naar verlichting, de ander zoekt rust. Heel handig dus voor schrijvers die constant overspoeld worden door nieuwe ideeën. Of voor schrijvers die wel eens vastlopen.

Op welke manier kan je schrijven en meditatie combineren?

1. Ontdek schrijfmeditatie

Ga op zoek naar een plek waar je ongestoord kan schrijven, kies vervolgens een schrijfsuggestie uit. Denk hierbij aan kleine onderwerpen. Bijvoorbeeld het maken van een ideeënlijst, een brief of een kleine brainstorm. Zet dan een timer op twintig minuten. Start met schrijven en stop alleen als de wekker zich laat horen. Let niet op de spelling, grammatica of andere ‘fouten’. Laat je pen over het papier glijden zonder werkelijk na te denken. Zo ontdek je een unieke invalshoek, of een ander perspectief. Je onbewust zijn kan je veel antwoorden geven. Je kan op deze pagina meer te weten komen over deze schrijfmeditatie.

2. Schrijf naar je bewustzijn

Joey Brown organiseert schrijfmeditaties. Zij maakt vooral gebruik van de punt-lijn-meditatie. Hierbij begin je met een simpele punt, een kernwoord en een lijn. Je pen mag vanaf dat moment niet meer van het papier af. Je dwingt je hand en je hersenen om een hun eigen weg te vinden op het papier. Je schrijft wat je hart vertelt en je hoofd wil weggeven. Deze techniek heeft, volgens Brown, een helend effect.

3. Maak ochtend aantekeningen

Een andere schrijfmeditatie techniek komt van Julia Cameron. Deze schrijfster schrijft, zoals zij het noemt, Morning Pages. Dit houdt in dat Julia elke ochtend zodra ze wakker wordt, gaat schrijven. Ze schrijft dan het eerste wat in haar opkomt. Ze maakt hierbij gebruik van pen en papier en schrijft wel drie pagina’s vol. Veel schrijfcoaches raden deze techniek aan. Je schrijft namelijk je hoofd leeg. Alsof je je hersenen even poetst met een grote doek. Deze techniek hoef je niet per se te kunnen, maar je moet hem gewoon doen. Met een leeg hoofd kunnen er nieuwe ideeën ontwaken. 

4. Neem een meditatie app

Denk jij dat meditatie je kan helpen? Geef het dan een kans. Met deze apps kan je een begin maken aan je meditatie-avontuur. Ontdek wat voor je werkt. Maak je hoofd even leeg en kom tot rust. Kalmte, ontspanning en een goede focus gaan je helpen met het schrijven van een goed boek.