Afbeelding
Miki Czetti via Pexels
Miki Czetti via Pexels
Je verhaal kan zich afspelen in een bestaand dorp, maar soms is het voor je verhaal handig om zelf een plaats te verzinnen. Dat geldt niet alleen voor een fantasiesetting; ook als je verhaal zich afspeelt in de echte wereld kan het voordelen hebben om zelf een dorp te bedenken. Hoe pak je dat aan?
Het makkelijkste begin is om je te baseren op een bestaande plek. Je moet immers rekening houden met een logische indeling van de openbare ruimte, die natuurlijk per land verschilt. Een dorp in de Verenigde staten zal een andere infrastructuur kennen dan een dorp in Nederland. Pak daarom een bestaande kaart en pas aan waar nodig.
Ga op zoek naar een naam die past bij je dorp. In het echte leven bestaat de naam van een dorp al zo lang, dat de inwoners er niet over nadenken. Jij kan dat nu wel! In het fictieve dorp Bear Town, de Engelse vertaling van het Zweedse dorp bedacht door Fredrik Backman, ontlenen de inwoners hun identiteit aan de naam. Ze wonen in een niemandsland, het is ijskoud en het gaat niet goed met de economie. Maar ze slaan zich erdoorheen, want ze zijn zo sterk als een beer. Je hoeft je thema niet zo letterlijk te verwerken, natuurlijk. Schrijf je een horrorverhaal? Kies dan misschien voor een korte naam, met harde klanken, om angst te benadrukken.
In elk dorp spelen problemen. Verdiep je maar eens in de gemeenteraadsvergaderingen van je eigen dorp of een dorp in de buurt. Parkeerproblemen, ruzies tussen partijen of woede over een woontoren. Bedenk zulke problemen ook voor jouw eigen dorp. In Bear Town trekken de inwoners weg omdat er geen werk meer is, door de automatisering in de fabriek die jarenlang voor werkgelegenheid zorgde. Dit zorgt voor spanningen die je weer kan gebruiken voor het conflict.
De plek waar je woont of opgroeit heeft invloed op wat voor mens je bent. Hetzelfde geldt voor je personages. Zorg ervoor dat het dorp invloed heeft op de eigenschappen van de personages, zodat je dorp bijna een personage op zichzelf wordt. Hoewel Beek een echt dorp is in de provincie Gelderland, heeft Beek in de horrorroman Hex van Thomas Olde Heuvelt een groot probleem: de inwoners worden geteisterd door een heks. En die heks proberen ze koste wat kost verborgen te houden voor de buitenwereld, om het einde van het dorp te voorkomen. De inwoners zijn van jongs af aan geïndoctrineerd met regels en zijn actief betrokken bij beslissingen van het dorp. En de jongeren komen het liefst in opstand voor meer vrijheid.
Als het goed is, heb je dankzij tip 1 al een basis voor een kaart. Nu neem je die kaart een stap verder. Markeer belangrijke plekken voor je verhaal, zoals de huizen van de personages, de school, belangrijke winkels etc. Zo kan je de kaart erbij pakken tijdens het schrijven, zodat je personages niet ineens een verkeerde route nemen naar hun werk bijvoorbeeld.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!