Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Zijn literaire games de toekomst?
Wanneer er gesproken wordt over videogames, zal niet iedereen dit verbinden aan literatuur; ze lijken onderdeel van twee zéér verschillende werelden. Niets is minder waar, de gameindustrie is een creatief bolwerk van schrijvers en verhalenbedenkers en er zijn meer dan genoeg ‘gamers’ die zich graag verliezen in een goed boek. Het Gamefonds en het Nederlands Letterenfonds waren benieuwd naar deze raakvlakken van game en boek en deden een oproep om voorstellen in te dienen voor het ‘literaire spel’.
Een succesvolle oproep
Spelontwikkelaars en acteurs konden een voorstel indienen voor dit nieuwe genre, dat raakvlakken moet hebben met literatuur. De samenwerking van fondsen was te spreken over het resultaat: er werden 47 voorstellen ingediend, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen. De voorstellen waren zeer divers, maar de standaard was hoog en de kwaliteit bleek onverwachts goed.
Steun voor de toekomst
Vijf spellen zijn geselecteerd door een adviescommissie. Deze spellen ontvangen elk €7.500,- om hun voorstel te verwerkelijken in de vorm van een demo. Na enkele maanden zullen deze uitgewerkte voorstellen weer worden gekeurd door de adviescommissie. Uitverkoren voorstellen zullen een budget krijgen van €60.000 om het spel te realiseren.
- Winter van het Vlaamse Happy Volcano en Joost Vandecasteele wordt gespeeld op de smartphone. De speler vormt hier zelf een verhaal door stappen te zetten in een literaire wereld vol dialoog.
- Een ander spel voor de smartphone is Die ochtend van het Vlaamse Tale of Tales. Het speelt zich af in de wereld van de roman De kunst van het vallen van Gaea Schoeters. Het spel volgt een scène van het boek. Het einde is echter open en de speler zal zelf de weg moeten bepalen. De auteur heeft toegezegd
te zullen helpen met de verdere uitbreiding en ontwikkeling van haar verhaal.
- Kinderboekenschrijver Ted van Lieshout ontwikkelde in samenwerking met studio Shosho het spel Prins
in de toren. Het spel vertelt het verhaal van een jonge prins, die moet kiezen tussen het lezen van boeken en zijn voorbereiding op het koningschap. Het spel is gericht op kinderen tussen acht en dertien jaar.
- Puzzling Poetry wijkt af van de ander games. Niet alleen gaat het spel over poëzie in plaats van romans, ook is dit spel een puzzel. In het spel van Studio Louter moeten spelers gedichten reconstrueren. Om dit succesvol te doen moet de speler een goed oog hebben voor de betekenis van woorden, maar ook ritmiek en grafische verhoudingen spelen een rol.
- Het spel Harten Jagen lijkt een ode te zijn aan de romans van schrijver Arnon Grunberg. In het spel van Studio Cameleofant moet de speler proberen in het gevlij te komen van personages uit verschillende romans van Grunberg. Dit doet men door romantische brieven te schrijven. Het is een spel dat de puzzel combineert met het moderne daten. De speler zal brieven ontvangen van de personages, die nieuwe aanwijzingen geeft over de perfecte Grunbergiaanse liefdesbrief. Grunberg zal zelf deze brieven schrijven.
Nieuw soort games
Deze spellen zijn gekozen vanwege de creatieve wijze waarop literatuur is geïntegreerd in de gameplay. Deze spellen-in-spé bestrijken meerdere literaire disciplines en onderwerpen. Er wordt verwacht dat de verdere uitwerking van deze spellen leven zal blazen in een nieuw genre dat de kloof tussen spel en boek overbrugt.
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Service
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!