Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Het nut van literatuur
In wetenschappelijke bladen wordt vaak geopperd dat lezen goed voor lichaam en geest is. Maar waarom leest men eigenlijk? Met zijn team van The School of Life heeft Alain de Botton, de Brits-Zwitserse filosoof vier redenen op een rijtje gezet.
Lezen bespaart tijd
Je zou het niet verwachten, maar lezen bespaart je eigenlijk veel tijd. Door te lezen heb je namelijk de gelegenheid om een hele reeks emoties en gebeurtenissen mee te maken, die je in jouw eigen leven tientallen of zelfs meerdere jaren zouden kosten om mee te maken. Een goed literair boek is eigenlijk een toestel die je in situaties brengt waar je nooit in je werkelijke leven aan toe zou komen en emoties laat ervaren die je waarschijnlijk nooit anders in je leven zou voelen. Zo kun je bijvoorbeeld van een historische roman leren hoe het is om in andere tijden en culturen te leven.
Lezen maakt een mens meegaand
Tijdens het lezen verplaats je je in de personages en kom je veel meer te weten over de handelingen en de werkelijke motivaties van deze personages. Hierdoor kijk je anders naar een schurk of een minder positief beschreven personage in je boek. Ook de gevolgen van het handelen van deze personages zie je op een manier die je nooit eerder kunt ervaren of in het werkelijke leven kunt zien.
Lezen helpt tegen eenzaamheid
Vaak is het heel lastig om de juiste woorden te vinden voor een situatie of gedachte. Literatuur daarentegen vindt wel vaak de woorden om deze diepere onduidelijke emoties te beschrijven. Daarom worden schrijvers en boeken vaak als een kaart van onze eigen gevoelens gezien en geven aan de lezer het gevoel er minder alleen voor te staan.
Lezen bereidt je voor op mislukkingen
Iedereen is weleens bang om te mislukken, of het nou op het werk is of op school. Een loser wil niemand genoemd worden. Ironisch genoeg zijn auteurs vaker geneigd over personages te schrijven die één of meer mislukkingen hebben meegemaakt of meemaken. Deze mislukkingen worden in boeken echter objectiever beschreven en wordt er minder snel veroordeeld dan in het echte leven.
In andere woorden, zoals The School of Life zegt: ‘literatuur helpt ons om te leven en te sterven, met net een beetje meer wijsheid, goedheid en geestelijk gezondheid.'
Bron
Gerelateerd
Uitgeven
Genre
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!