Ziekte en gezondheid bij jaarlijkse VUmc-poëzieprijs

Ziekte en gezondheid in jaarlijkse VUmc-poëzieprijsVUmc start met een jaarlijkse poëzieprijs rond het thema ziekte en gezondheid.

De VUmc-poëzieprijs maakt deel uit van de in VUmc bestaande traditie om aandacht te besteden aan de relatie tussen literatuur en geneeskunde. Reflectie op het handelen van artsen en verpleegkundigen is hierbij het achterliggende doel.

Thema

Het thema van dit jaar is 'Het menselijk lichaam'. Aan de deelnemers van de poëzieprijsvraag wordt verzocht een gedicht te schrijven dat betrekking heeft op één specifiek deel van het menselijk lichaam. Het gaat hierbij om het onder woorden brengen van (een deel van) het menselijk lichaam als drager van vreugde en smart, en als een onuitputtelijke bron van verbeelding, verbazing en schoonheid. Ziekte hoeft daarbij niet per se centraal te staan.

Prijzen

Een deskundige jury zal de inzendingen beoordelen, de beste bijdragen belonen met geldprijzen - €1000,- voor de winnaar, €500,- voor de tweede prijs en €250,- euro voor de derde prijs - en met opname in het in oktober 2014 te verschijnen boek: Een literaire reis door het lichaam. Dit boek bevat een serie essays over romans en andere fictiewerken met betrekking tot het menselijk lichaam en met de beste tien gedichten van de poëziewedstrijd.

Aan de deelnemers wordt gevraagd vóór 1 juni 2014 hun inzending, met naam en adresgegevens, te sturen naar: poezieprijs@vumc.nl

Voor uitgebreidere informatie, kijk op www.literatuurengeneeskunde.nl

Uitgeven