Afbeelding

Beeld Shutterstock

Zelfhulpboeken zullen populair zijn in 2014

Exponentiële groei voorspeld van zelfhulpboeken in 2014In 2014 zal het genre zelfhulpboeken het in de verkoop nog beter doen dan biografieën van beroemdheden, zo meldt The Guardian.

Zelfhulpboeken

Het komende jaar zal zelfhulp meer geloofwaardigheid krijgen volgens The Guardian. Bijvoorbeeld The examined life: How we lose and find ourselves van psychoanalyst Stephen Grosz werd in 2013 een Britse bestseller. Komende donderdag is de Engelse paperback release van dit boek. The examined life: How we lose and find ourselves is een uiteenzetting over de condition humaine, afgeleid uit vijfentwintig jaar luisteren naar patiënten op de sofa.

Grosz’s uitgever Vintage lanceert volgende week in Londen een serie met de naam Shelf Help, bestaande uit twaalf boeken die er op gericht zijn om ons leven te verbeteren. Op de lijst staat onder meer: Why Be Happy When You Could Be Normal? van Jeanette Winterson.

In 2014 zal de groei van e-boeken en digitale self-publishing ook onverminderd doorgaan, maar het zelfhulpboek zal het wereldwijd het bestverkopende genre blijven, aldus The Guardian.

Zelfhulp in fictie

Er is ook nog een tweede trend namelijk zelfhulp in fictie. Bijvoorbeeld: The Novel cure: An a to z of literary remedies door de  Susan Elderkin en Ella Berthoud. Voor verschillende kwalen schrijven zij literatuur voor. Literatuur van Ernest Hemingway tegen hoofdpijn en werk van Daphne du Maurier tegen weinig zelfvertrouwen. Berthoud en Elderkin omschrijven fictie als ‘de puurste en de beste vorm van bibliotherapie’.

Onlangs verscheen van dit handboek ook de Nederlandse vertaling met de titel: De boekenapotheek. Het handboek met medisch-literair advies is voor een kwart aangevuld met ‘recepten’ met Nederlandse en Vlaamse literatuur. Deze lemma’s zijn verzorgd door literair journalist Maarten Dessing.

Bron

www.theguardian.com/books/2013/dec/28/self-help-books-literature-publishers-growth