Afbeelding

Verkoop van boeken

Afbeelding van Peggy und Marco Lachmann-Anke via Pixabay 

Worden fysieke boekhandels steeds minder relevant?

We zitten inmiddels alweer een paar weken in het nieuwe jaar. Dat betekent dat we eens rustig kunnen gaan analyseren wat er allemaal is gebeurd in het afgelopen jaar met de verkoop van boeken. We zetten de opvallendste veranderingen op een rijtje.


Duidelijke verandering naar online

We zien al jarenlang een dalende lijn bij de boekenverkoop in fysieke winkels. Maar dit jaar heeft de verkoop een dieptepunt bereikt. Voor het eerst zijn er meer boeken verkocht via het internet dan door fysieke winkels, zo meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De verkoop via het internet tikte de 51% van de totale boekenverkoop aan, terwijl dit eerder nog 45% was. Voor Nederlandstalige boeken gaat de koper nog graag naar de boekhandel, maar voor anderstalige boeken struinen we toch graag het internet af.

Meer boeken verkocht

Naast deze verandering is er nog wat interessants gebeurd dit jaar: het aantal verkochte boeken is gestegen. Er zijn 1,9 miljoen meer boeken verkocht dan in 2019, meldt het CPNB. Dit komt neer op een totaal van 43 miljoen exemplaren in 2021. De Volkskrant heeft uitgerekend dat al deze verkopen op gemiddeld tweeënhalf boek per Nederlander uitkomt. Helaas profiteerden de boekhandels hier niet van, aangezien bijna alle extra aankopen online werden gedaan. 

Populairste boeken van 2021

Er zijn verschillende gegevens waaruit we kunnen halen wat de populairste boeken waren van het afgelopen jaar. Zo heb je de CPNB Top 100 bestverkochte boeken waar De zevende zus van Lucinda Riley op nummer één staat. Het boek Ik ga leven van Lale Gül is het meest verkochte boek van Nederlandse bodem en staat op de derde plek in de Top 100. Dit boek is dan ook bekroond met een Gouden Boek. (Een Gouden Boek krijg je als je meer dan 200.000 exemplaren hebt verkocht bij een boek voor volwassenen en bij een kinderboek meer dan 75.000). 

We hebben ook nog het best uitgeleende boek van 2021, dus het boek dat mensen het meest hebben geleend bij de bibliotheek. Namelijk: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Leuk feitje: in 2020 stond dit boek op de tweede plek van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken. Naast populaire boeken, waren er ook populaire genres afgelopen jaar. Nederlanders kochten graag kinder- en fictieboeken. Terwijl ze juist geen trek hadden in non-fictieboeken.
 

Uitgeven