Afbeelding

Boekenverkoop gestegen in 2020

Foto: Pexels

Boekenverkoop gestegen in 2020

De boekenwereld leek het afgelopen jaar stil te staan. Boekenhandels konden hun deuren niet openen en uitgevers hadden moeite met uitgeven. Ondanks dat leek Nederland wel leeshongerig te zijn. Het CPNB kwam met zeer positieve cijfers.


De hits van 2020

Met 214.000 verkochte exemplaren stond Zon van Lucinda Riley op nummer 1. Gevolgd door Rutger Bergman met zijn boek De meeste mensen deugen. En Lucinda Riley stond ook op nummer 3 met het boek De zeven zussen. De Ierse schrijfster stond het afgelopen jaar zes keer in de top 10 en veertien keer in de top 100. 

De cijfers

In 2020 werden er, volgens het AD, totaal 41 miljoen boeken verkocht. Daarmee groeide de boekenmarkt in het algemeen met 6 procent. De kinderboeken verkoop groeide met 5 procent en de omzet van romans schoot omhoog met 8 procent. 597 miljoen euro werd er totaal uitgegeven door de lezers.

Boekenhandels hebben het zwaar

'Toch juicht de boekenbranche niet' aldus het AD, omdat veel van de boeken online worden gekocht. De boekenhandels met een niet goed lopende webshop, hebben het daarom zwaar. Ook wordt er online gericht gezocht daar een boek. Dus snuffelen, kijken en het zien van anderen boeken zit er niet in.
'De interactie en de persoonlijke tips aan de klanten is online erg lastig', zegt CPNB directeur Eveline Aendekerk zegt tegen het AD.

Kerst zonder boek

De winst van de boekenhandels schieten vaak omhoog in de maand december. Helaas was het dit jaar anders: 'Er waren 1 miljoen boeken minder verkocht' vertelt Aendekerk.
Al is de boekenbranche gegroeid met 6 procent, zagen de winkels toch hun omzet dalen met 11 procent. Dat hakt er aardig in.

#steunjeboekhandel

In januari is het CPNB gestart met de actie “Steun je boekhandel”. Op de website is te zien wat er gedaan kan worden om de boekhandels te steunen. 

Bron: AD.nl