Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Wat zoeken uitgeverijen in een kinderboek en de Boekenweek van jongeren staat om de hoek
Uitgeverijen zijn klaar met ‘er was eens een kaboutertje’
‘Als manuscripten beginnen met “er was eens een kaboutertje of konijntje”, leg ik het meteen weg’, vertelt Dik Zweekhorst, redacteur bij Querido Kinderboeken, aan NU.nl. ‘Dat is namelijk te voorspelbaar’. Uitgeverijen willen ook bij kinderboeken originaliteit en fantasie. Het moet een eigen signatuur hebben met een goede schrijfstijl. Hindele Boas, werkzaam bij Uitgeverij Lemniscaat, vertelt dat echt schrijftalent zeldzaam is. Bij beide uitgeverijen belanden er jaarlijks honderden manuscripten op de mat. Volgens Boas schopt daarvan 1% het daadwerkelijk tot uitgegeven boek.
Veel mensen denken dat een kinderboek schrijven makkelijker is, maar daar vergis je je in. De kans dat je meteen een heel goed kinderboek schrijft, is volgens Zweekhorst echt heel klein. Maar de twee uitgeverijen geven een paar tips mee.
- Laat het lezen door verschillende testlezers
- Lees zoveel mogelijk kinderboeken en kijk wat je aanspreekt
- Verplaats je in de doelgroep, je schrijft voor kinderen
Bron: NU.nl
De Boekenweek van Jongeren komt eraan
Van 16 t/m 25 september is het de Boekenweek van Jongeren. Het doel van deze week is dat jongeren met nieuwe verhalen en boeken in aanraking komen waardoor ze weer met meer plezier gaan lezen. Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat 90% van de jongeren lezen belangrijk vindt, maar de helft toch aangeeft het saai te vinden. Dit zou zijn omdat jongeren niet goed weten welke boeken beschikbaar voor ze zijn en bij ze passen. Door een week lang de aandacht te vestigen op het lezen van boeken wil de Boekenweek van Jongeren hier verandering in brengen. Schrijvers Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen schrijven samen het korte verhaal voor 3PAK, het gratis geschenk van de week. Dichter Gershwin Bonevacia maakt een gedichtencyclus.
Nemen AI’s het werk van schrijvers over?
AI, artificial intelligence, ontwikkelt steeds verder en neemt steeds meer taken van de mens over. Ook schrijverswereld heeft het betreden. Vooral copywriters, influencers, journalisten en bloggers moeten rekening houden met de toekomstige concurrentie. Moeten ook boekenschrijvers zich zorgen gaan maken? Volgens onderzoek door tekstbureau CopyRobin is dat nog lang niet zover. De techniek wordt steeds beter, maar het mist nog steeds een ‘menselijke touch’. Zolang AI’s het menselijk schrijven niet compleet kunnen nabootsen, blijven de menselijke schrijvers essentieel.
Bron: emerce.nl
Uitgeven
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!