Afbeelding

Type schrijvers

Foto: Pexels

Wat voor soort schrijver ben jij?

Schrijvers heb je in alle soorten en maten, ze schrijven over verschillende onderwerpen en om verschillende redenen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze houden van schrijven! We zetten hier 5 type schrijvers uiteen, waarin jij je waarschijnlijk zult herkennen. 


De Twijfelaar

Heb je moeite met opstarten? Of verdiep je jezelf tot in de eeuwigheid in artikelen, tips en sociale media-groepen om het schrijven in de vingers te krijgen? Dan ben jij een echte Twijfelaar! Je wil enorm graag schrijven en je denkt veel na over verhalen, maar op een of andere manier heb je moeite met de sprong in het diepe.  

Voor de Twijfelaar voelt het vaak als te veel: de druk van een goed verhaal schrijven, een publiek vinden voor je boek en het uitgeven. Er is zoveel te leren en er zijn zoveel momenten waarop je de mist in kunt gaan! Het kan de Twijfelaar helpen om zelf deadlines te zetten, en op zoek te gaan naar een systeem dat fijn werkt. Hoe pak je het liefst schrijven aan? Als je eenmaal in dit systeem zit, dan is beginnen makkelijker en voelt elke stap vooruit niet meer zo groot.

De Waterval

Anders dan de Twijfelaar, heeft de Waterval geen moeite met beginnen. Moeiteloos zet de Waterval wat op papier, namelijk emoties. Deze schrijver gooit alle gevoelens, gedachtes en verlangens eruit. Vaak helpt dit proces helend en wil de Waterval anderen laten weten dat ze niet alleen zijn in deze gevoelens. De Waterval is niet altijd op zoek naar een publiek: schrijven voor zichzelf is vaak al genoeg. 

Door de gevoelige of controversiële inhoud die de Waterval schrijft, ontvangen ze soms negatieve feedback. Heel vervelend, want deze onderwerpen zijn belangrijk voor de Waterval waardoor de feedback harder aankomt. Schrijvers die levensverhalen, memoires of fictie gebaseerd op de werkelijkheid schrijven, zijn vaak een Waterval. 

De Leraar

De Leraar wil mensen graag een boodschap meegeven. Dit kan zijn in de vorm van non-fictie, waar je de lezer letterlijk iets leert over een onderwerp waar je veel vanaf weet. Ook aan fictie kan een educatieve kant zitten, en de Leraar is niet bang om dit aspect te benutten. Deze schrijver zal ook veel research doen naar onderwerpen waar hij minder vanaf weet, nog voordat er begonnen wordt met schrijven.

Daarnaast is de Leraar vaak gek op community building. De boodschap of kennis moet verspreid worden en de Leraar is niet bang om dit op zich te nemen. Via sociale media of andere kanalen is de Leraar terug te vinden, waar enthousiast gesproken wordt over achtergronden en ideeën. 

De Vakman

Terwijl de Waterval vaak voor zichzelf schrijft en de Leraar voor het publiek, schrijft de Vakman simpelweg om te schrijven. Het gaat om de technieken en het creëren van kunst. Voordat de kunst gepresenteerd wordt, moet het dus perfect zijn. De Vakman kiest de perfecte woorden, spendeert veel tijd aan herschrijven en haalt energie uit poëtische zinnen. 

Het perfectionisme is echter soms een probleem voor de Vakman, waardoor er in het oneindige herschreven wordt. Zonde, want zo komt het verhaal nooit af! Regelmatig worden ze gezien als rebellen: ze schrijven niet voor hun publiek, maar zien waar het verhaal ze brengt. Dat zorgt soms voor het breken van regels. 

De Analist

De Analist is erg projectgericht en is daarom vaak een journalist, copywriter of freelancer. Hij diept onderwerpen makkelijk uit en kan zonder problemen overgaan op een volgende opdracht. Doordat de Analist vaak werkt voor opdrachtgevers, vindt deze schrijver het soms lastig om zijn eigen verhaal te vinden. Er is immers zo vaak geschreven in een andere vertelstem, hoe klinkt de stem van de Analist eigenlijk? 

Een voordeel is wel dat de Analist vaak verschillende genres kan schrijven en goed weet hoe het verhaal verkocht moet worden aan het grote publiek. Hij oefent immers dagelijks met meerdere vertelperspectieven. Daarnaast is structureel werken geen onbekend terrein, wat een enorm voordeel is wanneer de Analist begint met schrijven voor zichzelf.  

Bron

https://medium.com/the-write-brain/every-writer-falls-into-one-of-these-five-archetypes-yes-even-you-300aadf64c7b

Service