Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Als je een verhaal aan het schrijven bent, wil het nog wel eens voorkomen dat je een mooie lange zin wil schrijven waar veel informatie in zit. Daar kleeft een risico aan: het gebruik van een tangconstructie. Vandaag bij het schrijfwoordenboek bespreken we wat een tangconstructie is en hoe je het schrijven ervan kan vermijden.
Een tangconstructie is een foutieve zinsopbouw waarbij er een grote afstand zit tussen twee zinsdelen die bij elkaar horen. Een voorbeeld: Jan kwam, na het krijgen van een lekke band en het hebben van ruzie met een automobilist, uitgeput aan op het station. Het woord dat hier uit elkaar wordt getrokken is aankomen. Zo is er eerst een lange beschrijving over hoe de fietstocht van Jan ging voordat het tweede woord voorkomt.
Er zijn een aantal manieren waarmee je een tangconstructie kan oplossen. Allereerst kan je de tang sluiten door het tweede deel simpelweg een stuk naar voren te halen. Neem als voorbeeld de zin: De negen uit Amerika afkomstige, beroemde acteurs. De woorden die hier bij elkaar horen zijn De en acteurs. Je kan de tangconstructie voor een groot deel oplossen door te schrijven: De negen acteurs uit Amerika zijn beroemd.
Deze oplossing zorgt helaas niet altijd voor een mooi resultaat. Zo kan je het voorbeeld van Jan makkelijk herschrijven naar: Jan kwam uitgeput aan op het station, na het krijgen van een lekke band en het hebben van ruzie met een automobilist. De tangconstructie is nu opgelost, maar de zin loopt nog niet helemaal lekker door.
Gelukkig is er ook een tweede manier waarop je een tangconstructie kan oplossen: breek de zin op in kleinere zinnen. In de voorbeeldzin over Jan staat veel informatie door elkaar. 1: Jan kwam uitgeput aan op het station. 2: Hij had ruzie met een automobilist. 3: Hij had een lekke band. Nadat je eenmaal de zin hebt opgebroken in kleinere stukjes informatie kan je beginnen met het herbouwen. Hoe je dit doet is aan jou. Uiteindelijk zou een van de herschreven zinnen eruit kunnen zien als volgt: Jan kwam uitgeput aan op het station: hij had plotseling een lekke band gekregen. Alsof dat nog niet genoeg was kwam daar ook nog eens een boze automobilist bij op!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.