Afbeelding
Foto: Ann H via Pexels
Foto: Ann H via Pexels
Wanneer een vriend geen aandacht aan jou besteedt, dan kan je zeggen dat hij je ‘links laat liggen’. En ‘links’ liggen is niet leuk, maar waarom wordt dit woord in zo’n negatieve context gebruikt?
Voordat we in het Nederlands het woord ‘links’ gebruikte als de tegenhanger van ‘rechts’, betekenende het ‘onhandig’. Omdat de meeste mensen rechtshandig waren, werd vroeger waarschijnlijk gedacht dat handelingen die je met links moest uitvoeren minder goed gingen. Misschien heb je wel eens verhalen gehoord van mensen die verplicht met rechts moesten leren schrijven als kind. Het woord ‘links’ heeft dus zo een negatieve connotatie.
Dit kunnen we zelfs terugvinden in de Romeinse tijd. Het Latijnse woord voor links is ‘sinister’, wat in het Nederlands nog steeds gebruikt wordt om iets lugubers of bedreigends te omschrijven. Daarnaast zagen de Romeinen het als een slecht voorteken als iets of iemand aan de linkerkant verscheen, dit was namelijk de kant van het kwaad.
De uitdrukking ‘iemand links laten liggen’ is dus hieruit ontstaan. Iemand ligt ‘links’ dus aan de verkeerde kant, en deze persoon wordt daarom genegeerd. Vergelijkbare negatieve uitdrukkingen zijn terug te vinden in onze taal. Zo vermeldt F. A. Stoett de uitdrukking ‘niet linksch zijn’, wat als betekenis ‘niet dom zijn’ of ‘niet onhandig zijn’ had. Ook kennen we in het Nederlands nog steeds de uitdrukking ‘hij heeft twee linkerhanden’, die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand onhandig is.
Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen op IsGeschiedenis.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!