Afbeelding

Biddende man op de grond van een tempel

Foto: Ali Arapoğlu via Pexels

Wat is de herkomst van ´ergens korte metten mee maken´?

Wanneer je iets snel wilt afronden, kun je het spreekwoord ‘korte metten maken met…’ gebruiken. Maar hoe is deze uitdrukking ontstaan en wat betekent ‘korte metten’?


Vervelende gebeden

De ‘Metten’ is een onderdeel van een oud monnikenritueel. Het verwijst naar ochtendgebeden die de geestelijken moesten doen om de dag mee te beginnen. Het woord metten komt van matutinus, het Latijnse woord voor ochtend. 
Onder de meeste monniken waren de metten niet de meest geliefde gebeden, omdat ze heel vroeg gedaan moesten worden. Soms zelfs om 3 uur ’s ochtends. Het waren ook nog eens de langste gebeden van de dag.

Kort in de kou

Na verloop van tijd werden de metten in de kloosters ingekort. Dit waarschijnlijk omdat het om 3 uur vaak nog erg koud was. Door die kou probeerden ze hun metten zo snel mogelijk klaar te krijgen. Dit is ook waar de herkomst van ‘korte metten maken’ moet worden gezocht.

Liever laat dan vroeg

Tegenwoordig wordt het woord ‘metten’ nog amper gebruikt in kloosters, omdat het ochtend betekent. De gebeden worden juist vaker in de nacht gedaan en dus worden ze ‘vigilie’ genoemd, wat nachtwake betekent. 

Dit is een bewerking van een artikel dat eerder is verschenen bij IsGeschiedenis