Afbeelding
lil artsy
lil artsy
Na maanden of misschien wel jaren schrijven is je boek klaar, toch? Niet helemaal. De eerste versie van je verhaal schrijven lijkt heel veel werk, maar eigenlijk zit je nog maar op de helft. Hoe goed je ook kan schrijven, de eerste versie van je verhaal zou nooit de laatste moeten zijn. Het herschrijfproces is minstens zo belangrijk als het schrijfproces. Hier ga je namelijk je verhaal transformeren tot een uit te geven boek. Wij vertellen je welke stappen je nog moet ondernemen.
Het klinkt misschien lastig, maar laat je verhaal los. Creëer afstand. Om je af te leiden, begin een ander schrijfproject, lees de boeken die je al lang wilde lezen of pik een andere hobby op. Het is van belang om je verhaal even met rust te laten. Hoe langer, hoe beter. Kan jij maar twee weken wachten? Dat is al beter dan er meteen weer induiken. Maar als het je lukt om een aantal maanden afstand te nemen van je verhaal, dan heb je daar later alleen maar meer profijt van. Door de afstand kan je weer met een frisse blik naar je verhaal kijken en zie je fouten die je anders had gemist.
Nu is het tijd om je verhaal zo goed mogelijk te maken. Lees je verhaal eerst nog eens door en denk na over de dingen die opvallen. Zitten er grote fouten in je plot? Probeer ze op te lossen. Komt je personage niet echt genoeg over? Kijk wat je daaraan kan doen. Herschrijf de zinnen die niet lekker lopen en verwijder de scènes die niks toevoegen aan je verhaal. Dit kan meerdere herschrijfrondes kosten, waarbij je in elke ronde focust op een ander onderdeel. Stop pas als je het gevoel hebt dat jijzelf niet veel meer kan doen om het beter te maken.
Bèta lezers zijn je proeflezers. Zij zijn degenen die als eerste je verhaal lezen en er opmerkingen bij zullen zetten. Kies je bèta lezers zorgvuldig uit. Ook al is het makkelijk, vrienden en familie zijn niet altijd de beste optie. Omdat ze je goed kennen en om je geven, kan dat hun mening over je verhaal beïnvloeden. Ze hebben niet echt een kritische blik. Daarom zijn mensen die verder weg van je staan een beter idee. Zoek ze bijvoorbeeld in Facebookgroepen of het forum van Schrijven Online. Ook is het handig als je bèta lezers affiniteit hebben met het genre waarin je schrijft. Zo kunnen ze gericht feedback geven op je verhaal.
Nadat een aantal bèta lezers je verhaal hebben gelezen en hun opmerkingen erbij hebben gezet, is het weer jouw beurt. Ga alle opmerkingen langs en overweeg hun feedback. Je hoeft niet alles toe te passen wat de bèta lezers zeggen, maar denk er wel goed over na. Doe een nieuwe herschrijfronde op basis van de feedback. Was iets niet helemaal duidelijk voor de bèta lezers? Laat het beter zien. Geven ze aan dat ergens de spanning in zakt? Verzin hoe je dat kan oplossen. Nu nieuwe ogen naar je verhaal hebben gekeken, kan je de fouten oplossen die je zelf niet hebt gezien.
Als je voor de traditionele manier van uitgeven gaat, is deze stap niet per se nodig. Al kan het nog steeds om je verhaal nog net wat beter te maken – en wellicht meer kans maakt om op te vallen bij een uitgever. Als je je boek zelf gaat uitgeven, is dit natuurlijk een stap die je niet kan overslaan. Je kan een redacteur inhuren om dit te doen, maar misschien kan je ook wel een schrijver of schrijfdocent in je omgeving lief aankijken. Deze mensen kunnen met een getraind oog de laatste dingen in je manuscript naar boven halen die beter kunnen. Als je deze stap onderneemt, zal je nog een herschrijfronde moeten doen om de feedback toe te passen. Als je zelf uitgeeft, heb je ook nog een ronde correctie nodig waarin puur op de taalfouten wordt gelet. Als je traditioneel gaat uitgeven, zal je nog een herschrijfronde moeten doen op basis van hun feedback.
Als je na nog een paar maanden zwoegen al deze stappen hebt ondernomen, kan je eindelijk zeggen dat je manuscript klaar is om op te sturen of uit te geven. Onderschat het herschrijfproces niet, het kost veel tijd en is heel belangrijk. Maar aan het einde is het zeker de moeite waard.
Het komende nummer van Schrijven Magazine Plus staat in het teken van herschrijven! Naast dit nummer kan je ook alle vorige edities lezen.
Lees meer over Schrijven Magazine Plus
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.