Afbeelding
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Misschien zit je tijdens je werk al van negen tot vijf achter een computer om je baas tevreden te houden. Je hebt een muisarm, computeroogjes en op te koop toe: een pijnlijke rug. Toch schuif je zodra je thuiskomt het liefst achter je schrijftafel om verder te gaan aan je roman. Waarom doen we dat toch zo graag?
Je hebt als het ware een bron aan creativiteit die in je hoofd opborrelt. Na je dag gespendeerd te hebben aan het invoeren van cijfertjes, is die stroom van creativiteit als een waterval die je gewoon NU moet laten gaan. Je vingers vliegen over het toetsenbord, want je hebt ideeën te over. Net zoals sommige mensen hun gevoelens en creativiteit kwijt kunnen in muziek of schilderen, uit jij jezelf door te schrijven.
Je hebt het zoveelste boek uitgelezen. Je vond het wel aardig, maar je had het plot graag een andere richting op zien gaan. Waarom schreven ze het boek niet zus of zo? Omdat niemand jouw brein heeft. Als jij jouw verhalen en ideeën graag terug wilt zien op papier, dan zit er maar een ding op: schrijven! Zelfs al ben je niet van plan om je boek te publiceren, om de zoveel tijd zul je je eigen verhaal van de boekenplank halen om het nog eens te lezen. Het is namelijk jouw favoriete verhaal!
Als je zo graag schrijft, is de kans groot dat je op zoek gaat naar een extrinsieke motivatie. Je zou er namelijk ook best wat mee willen verdienen! Een uitgeverij vinden die jouw boek wel ziet zitten, is op zijn zachts gezegd niet makkelijk, maar niet geschoten, altijd mis! Bovendien geeft het je misschien net dat extra duwtje in de rug om je boeken af te maken. Een writer's block kan ervoor zorgen dat je intrinsieke motivatie het loodje legt. De gedachte aan een uitgeverij die je boek als waardevol beschouwt, kan je schrijfdrift gelukkig weer doen oplaaien.
Misschien is jouw boek wel gebaseerd op een waar verhaal. Iets dat je zelf hebt meegemaakt, heeft een grote impact op jou gehad en je moet gewoon je ei kwijt. Een van de beste manieren is om de hele geschiedenis van je af te schrijven. Misschien houdt dit in dat je tot in de vroege uurtjes ijverig op je toetsenbord zit te rammen en dat doet je energierekening geen goed, want dat gaat niet zonder licht. Overstappen van energie kan de pijn wellicht iets verzachten. Schrijven kan frustrerend zijn en rusteloosheid veroorzaken. Echter, wanneer je verhaal af is, voel je je stukken beter!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!