Afbeelding

VOORPRET: Schrijven met je lichaam met Geertje Couwenbergh en Jasmijn Koelink

Jij dacht dat je bij het schrijven alleen je hoofd hoeft te gebruiken? Mis! Er gebeurt iets met je schrijven wanneer je je lichaam er meer in betrekt. Benieuwd hoe dat werkt? In het komend nummer vind je een reeks oefeningen die auteur & schrijfdocent Geertje Couwenbergh en yogadocent Jasmijn Koelink speciaal voor Schrijven Magazine ontwikkelden! Wij geven een voorproefje.
Door Geertje Couwenbergh & Jasmijn Koelink

Schrijven is een fysieke activiteit volgens schrijftrainer Geertje Couwenbergh. 'Het wordt leuker én beter wanneer je niet alleen je brein betrekt in het schrijven, maar ook je huid en haar.' Samen met yogadocent Jasmijn Koelink geeft ze dan ook workshops Belichaamd schrijven. In dit artikel geeft ze hier een korte introductie op.

Vergeet jezelf

Ik moedig mensen in mijn schrijfprogramma's vaak aan om zichzelf te vergeten. Misschien weet je na de twee, drie, vijf dagen dat we samen zijn niet meer hoe je heet, waarschuw ik. Of wat je doet. De helft van de groep kijkt me niet-begrijpend maar welwillend aan. De andere helft ontspant zichtbaar. Schouders zakken en benen worden ontkruist. Iemand ademt diep uit. Vergelijk het met een puntje zetten in de lucht, zeg ik. Je identiteit, die collage van zo-zit-hets en dit-ben-iks is als dat puntje. Je kunt daarop blijven fixeren of de kans grijpen om de hele lucht te zien. En die grotere wereld toe te laten in je schrijven. Buiten de sessies zijn we stil, dat helpt. We eten in stilte, bewegen langs.

Onbevangen en onbevreesde aandacht

Je komt misschien de naam van je buurvrouw nooit te weten; wel leer je over de dag in februari dat haar kind wordt doodgereden in de Dorpsstraat. Over haar aversie voor pindakaas. Over haar opnieuw ontdekte enthousiasme voor het Nederlandse uiterwaardenlandschap dat ons programma omsluit. Alleen als je jezelf toestemming geeft om alles te vergeten stap je in je schrijven op het niveau dat het verdient: met al je onbevangen en onbevreesde aandacht.
Wil je alle tips en oefeningen lezen van Geertje en yogadocent Jasmijn om nog beter te kunnen schrijven? Je leest ze in het komend nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 2 april verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór donderdag 22 maart 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau