Afbeelding
Foto via Unsplash
Foto via Unsplash
Om het meeste uit je dag te halen is het natuurlijk belangrijk om alleen dat te doen wat je leuk vindt. Dit is ook het geval als je gaat studeren! Wil jij van je hobby je studie maken? Hier zijn staan een aantal studies die perfect zijn voor aspirerende schrijvers samen met hun voor- en nadelen voor jou op een rijtje.
Op zowel MBO-, HBO- als WO-niveau zijn er meerdere opties waarbij je bezig bent met schrijven en literatuur. Sommige van deze opties zijn directer gericht op het schrijven en consumeren van literatuur dan andere, maar elk houdt zich bezig met schrijven en taal.
Al ligt de nadruk bij deze opleiding niet direct op literatuur en schrijven, taal en een boodschap overbrengen staan centraal. Communicatie is een essentieel aspect van marketing en tijdens deze opleiding leer je hoe je verhalen gebruikt als middel in marketing. Je gaat op een creatieve manier aan de slag om, met behulp van taal en andere media, producten onder de aandacht van de consument te brengen.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Marketing & communication specialist – ROC van Amsterdam
Medewerker marketing & communicatie – Friesland College
Marketing & communicatie - Noorderpoort
Als redactie medewerker staat communicatie in een specifiek medium centraal. Tijdens deze diverse opleiding leer je over film en fotografie, interviewen en schrijven. Je wordt opgeleid tot tekstmaker en je kan bijvoorbeeld gaan werken en schrijven voor de marketing- of communicatieafdeling van een mediabedrijf.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Media & redactie – ROC van Amsterdam
Mediaredactiemedewerker – Rijn Ijssel
Mediaredactie – ROC midden Nederland
Deze studie wordt in Nederland exclusief aangeboden bij ArtEZ in Arnhem. Deze studie is een directe opleiding tot schrijver. Als kunstopleiding focust deze studie zich zowel op verhalen en poëzie, en biedt de optie voor experimentele manieren van verhaal vertellen door bijvoorbeeld zines, audio of performance. Binnen de studie is er veel aandacht voor het ontwikkelen van je eigen talenten en ambities.
Voordelen:
Nadelen:
Opleidingen:
Hou je van bezig zijn met woorden en ben je goed in meerdere talen? Dan is vertalen een goede optie. Alle talen zijn anders ontstaan en ontwikkeld door de jaren heen, waardoor het soms een hele puzzel kan zijn om de juiste lading te geven aan woorden in een andere taal. Je leert bij deze studie meer dan alleen talen, je leert vertalen als een vak.
Voordelen:
Nadelen:
Opleidingen:
Vertaalacademie - ZUYD
Tolken & Vertalen - ITV
Taalgevoel en creativiteit zijn belangrijk voor de studie journalistiek. Deze studie focust zich op kritisch met de actualiteit om kunnen gaan en durven te vragen om vervolgens verslag te doen. Naast onderzoek doen en mensen interviewen, schrijf je dus ook. Na de studie kan ben je een allround journalist en kan je werken en schrijven in verschillende soorten media, bijvoorbeeld als redacteur of verslaggever.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Journalistiek – Hogeschool Utrecht
Journalistiek – Christelijke Hogeschool Ede
Journalistiek – Fontys
Al ligt de nadruk bij deze studie niet direct op literatuur en schrijven, taal en een boodschap overbrengen staan centraal. Communicatie is essentieel in dagelijkse relaties en bij deze studie leer je de praktische kant van het vak, zoals persberichten schrijven, internationale evenementen organiseren, infographics of voorlichtingsfilms maken en mediatraining geven.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Communication – Hogeschool Arnhem Nijmegen
Communicatie – De Haagse Hogeschool
Communicatie – Avans
Leraren moeten een interesse hebben in hun vak. Als jouw interesse ligt bij een taal is dit misschien iets voor jou! Tijdens de lerarenopleiding ben je bezig met zowel de literatuur en de taal. Je zal dus veel bezig zijn met beide en erover schrijven. Daarnaast leer je ook nog andere vaardigheden zoals organiseren, samenwerken en reflecteren om zo goed mogelijk jouw kennis te delen met jouw toekomstige studenten.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Leraar Nederlands – Hogeschool Utrecht
Lerarenopleiding Engels – Hogeschool Rotterdam
Leraar Duits – Hogeschool van Amsterdam
Als je echt dol bent op literatuur kan je in Utrecht of Amsterdam terecht om daadwerkelijk literatuurwetenschappen te studeren. In Leiden wordt er een variatie aangeboden die ook kijkt naar film. Tijdens deze studie leer je literaire werken niet alleen te lezen, maar ook te analyseren. Door middel van theorieën en geschiedenis leer je hoe je kan kijken naar een tekst, hoe je er meer uit kan halen en wat schrijven nou goed schrijven maakt.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Literatuurwetenschap – Utrecht Universiteit
Literary and Culture Analysis – Universiteit van Amsterdam
Film- en literatuurwetenschap – Universiteit Leiden
De meeste taalstudies heten ‘taal en cultuur’, wat al aangeeft dat je niet alleen naar de taal kijkt. Tijdens een taalstudie kijk je naar taal, cultuur en literatuur. Je bestudeert zowel de taal als hoe de taal gebruikt wordt, wat essentieel is in schrijven. In je specialisatie kan je vervolgens vaak kiezen of je je meer wil richten op de literaire kant of op taalkunde.
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Nederlandse taal en cultuur – Utrecht Universiteit
Engelse taal en cultuur – Universiteit Leiden
Franse taal en cultuur – Universiteit van Amsterdam
Studies gericht op media en cultuur richten zich vaak deels op literatuur, gezien dit zowel een mediaal als cultureel goed is. Al zijn deze studies niet specifiek gericht op schrijven en creatief schrijven, de onderwerpen die er worden behandeld zijn misschien wel interessant voor jou!
Voordelen:
Nadelen:
Voorbeeld opleidingen:
Media en Cultuur – Utrecht Universiteit
Kunsten, Cultuur en Media – Universiteit Groningen
Cultuurwetenschappen – Universiteit van Masterdam
Interesse in meer opleidingen? Kijk voor het hele aanbod op Studiekeuze123.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!