Afbeelding

Workshop

Foto: Maaike Gunsing

Van personagebiografie naar levensecht personage

Een personage bedenken, uitwerken en op papier krijgen als levensecht persoon. Die uitdaging gingen de deelnemers van de workshop ‘personages’ afgelopen zaterdag aan, in de Bibliotheek Eemland. Schrijven Magazine organiseerde deze workshop, gegeven voor Nadine van de Sande, in het kader van de Nacht van de Literatuur.

Personagebiografie

Met pen en papier in de aanslag leerden de deelnemers meer over een personagebiografie. Een lijst met gegevens over je personage en vragen die je ze kan stellen. Denk aan simpele punten zoals leeftijd en uiterlijk, maar ook hun grootste dromen en angsten. Nadine van de Sande, manuscriptredactrice en redacteur voor Schrijven Online, deelde alle punten die in je personagebiografie móéten zitten en wat er verder in mag zitten.

Centraal tijdens de workshop stond wat je allemaal met een personagebiografie kunt doen. Hoe vertaal je de gegevens van je personage naar een lopend verhaal? Aan de hand van schrijfoefeningen leerden de deelnemers hun personage kennen. Van een bibliothecaris met claustrofobie tot een introverte jonge vrouw op een groepsreis. “Al schrijvende kom je achter nieuwe gegevens”, merkt een deelneemster op. “Is die vriend eigenlijk wel een goede vriend? Zo gedraagt hij zich niet.” Dat is het mooie van personages: ze groeien al schrijvende.

Lol van het schrijven

Na twee uur aan theorie afgewisseld met oefeningen, is het te merken: er klikt iets bij de deelnemers, de geschreven verhalen worden steeds beter en ze staan duidelijk stil bij het gebruiken van de theorie. “De lol van het schrijven komt echt omhoog”, zegt iemand na het afronden van de laatste oefening. “Ik zou zo nog 3 uur kunnen zitten”, waarop instemmend geknikt wordt. “Een hele dag zelfs!”

Over personages zou je er inderdaad een hele dag over vol kunnen maken: we hebben er immers een hele website over vol staan. Toch merk je dat schrijvers in twee uur al een eind komen, dat ze met de juiste handvatten aan de slag kunnen om hun eigen personages te schrijven en ontwikkelen.