Van Dale nomineert 10 woorden voor ‘Het Woord van 2016’

Van Dale houdt komende maand de verkiezing voor Het Woord van 2016. Hiervoor heeft het taalinstituut 10 woorden genomineerd die dit jaar zijn ontstaan: Brexodus, landarrest, mediaweigeraar, plascontract, pokémonterreur, seniorenpardon, sjoemelzaad, thuisterrorist, treitervlogger en trumpisme.

Nieuwe woorden in het nieuws

Ieder jaar ontstaan er nieuwe woorden, voornamelijk door berichten in de nieuwsmedia. Ton den Boon, hoofdredacteur van Van Dale: ‘Er zijn in juni veel woorden bijgekomen rond de brexit, zoals brexiconbrexitbuffer en brexitschade die zijn doorgedrongen in de media. Maar of ze zullen beklijven is natuurlijk vers twee.’

Sommige woorden, zoals pokémonterreur, hebben een vrij korte levensduur, afhankelijk van de actuele hypes. Maar er zijn ook woorden die langduriger in het nieuws blijven verschijnen, zoals treitervlogger. Volgens Den Boon voorziet dat woord duidelijk een ontstane behoefte op taalgebied. ‘Dat is het leuke van nieuwe woorden, dat ze duidelijk maken dat de taal dynamisch is, dat de taal leeft. En dat ze maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen.’

Sjoemelsoftware

Een vrij actueel nieuw woord is trumpisme: het geheel van opvattingen van Donald Trump. Of het woord de verkiezing wint of niet, waarschijnlijk zal het in 2017, met de intreding van Trump, nog vaak gebruikt gaan worden.
Vorig jaar won sjoemelsoftware de verkiezing, de term die betrekking had op de gemanipuleerde software in auto’s. Dit jaar staat sjoemelzaad in de lijst, wat lijkt te duiden op een trend rond sjoemelen. ‘Het woord is net iets minder agressief dan frauderen en er zijn makkelijk samenvoegingen mee te maken, die vaak ook nog allitereren,’ verklaart Den Boon.

Stemmen op het woord van het jaar kan nog tot en met 19 december. Naast de 10 eerdergenoemde woorden, zijn er ook nog verkiezingen binnen specifieke categorieën, zoals jongerentaal.

Bron: NOS

 

Uitgeven