Afbeelding

Maak nog op de valreep een gedicht met deze tips.

Valreepgedicht voor je Valentijn

Maak nog op de valreep een gedicht met deze tips.Het kan nog, een Valentijnsgedicht schrijven waarmee je je geliefde verrast. Zorg voor een kwartier ongestoorde schrijftijd achter je pc. Volg de stappen hieronder, lees niet vooruit en maak een verpletterende indruk. Ervaring met dichten is niet nodig.

Eerlijk en persoonlijk

Beantwoord de 7 vragen hieronder in korte zinnen of zinsdelen van 5 tot 10 woorden. Let op wat afwisseling in zinsbouw. Spreek je geliefde in je woorden aan, maar begin niet elke zin met jij. Schrijf de antwoorden snel op, het gaat om de eerste inval bij de vraag, niet om een letterlijke beantwoording. Er hoeft geen verband te zijn tussen de zinnen. Hoe eerlijker je antwoorden, hoe persoonlijker je gedicht. Laat clichés als ‘ik hou van jou’ links liggen.

De vragen:

  1. Wat is een markant uiterlijk kenmerk of bepalend kledingstuk van jouw Valentijn? 
  2. Wat doet je geliefde voor jou wat hij/zij nog lang moet blijven doen? 
  3. Wanneer straalt jouw geliefde Valentijn? 
  4. Hoe maakt jouw geliefde muziek? 
  5. Wat is schattig ONHEBBELIJK aan jouw geliefde. 
  6. Wat is een favoriete of gevleugelde uitspraak van jouw Valentijn? 
  7. Wat is hier niet gevraagd, maar moet echt vermeld?

De allerbelangrijkste

Kies uit de 7 zinnen die ene allerbelangrijkste zin. De zin die echt niet mag ontbreken. Noem die zin 1. Kies uit de overgebleven zinnen een zin die goed bij de belangrijkste zin past. Bijvoorbeeld omdat die zin een bijzondere wending geeft of iets verder toelicht. Noem die zin 2.

Vol herhaling

Nummer op een pagina regels van 1 t/m 8 van boven naar beneden.
Zet zin 1 op plaats 1, 4 en 7 neer. Die staat dus 3 keer in de tekst.
Zet zin 2 op plaats 2 en 8 neer. Die staat dus 2 keer in de tekst.
Vul nu de open plekken 3, 5 en 6. Dat zijn steeds verschillende zinnen die maar een keer voorkomen. Ze staan al in je aantekeningen. Kijk gewoon wat het beste past, er hoeft niets te rijmen. Je houdt dus ook 2 zinnen over die het niet gered hebben.

Aantrekkingskracht

Maak nog op de valreep een gedicht met deze tips.Wat je geschreven hebt, is een rondeel. Doe nu wat nog nodig is voor de afwerking:

  • Lees het gedicht hardop voor en stel het bij om het kloppender of spannender te maken. Breng bijvoorbeeld een kleine wijziging aan als je de belangrijkste zin voor de derde keer gebruikt.
  • Bedenk een titel die de aantrekkingskracht van het gedicht vergroot.
  • Maak een mooie versie van het gedicht, zonder cijfers voor de regels en in een mooie letter, liefst handgeschreven op een mooie kaart.

Verrast

Het moment van de waarheid is aangebroken. Bezorg het gedicht of liever draag het gedicht voor aan jouw Valentijn. Ben je zelf verrast door het gedicht? Plaats het dan hieronder in een reactie en laat ook anderen meegenieten.

Door Monica Boschman. Meer tips om een uniek Valentijnsgedicht te schrijven? Lees ze hier.

Bron

www.schrijvenonline.org/tips/vier-tips-voor-een-uniek-valentijnsgedicht