Afbeelding
CC0 - Pixabay - Free-Photos
CC0 - Pixabay - Free-Photos
Breng jezelf op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!
Andy Griffiths, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2022, zette afgelopen week heel wat handtekeningen. Op diverse plekken in Nederland stonden kinderen wel anderhalf uur in de rij voor een handtekening van de Australische schrijver. De kracht van de verhalen zijn volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk de absurde, volkomen onrealistische gebeurtenissen. Zo gaat het Boekenweekgeschenk over een stoel-in-je-neus-dag, een soort nationale feestdag. “Kinderen gaan daar helemaal in mee”, vertelt de CPNB-directeur aan NOS. Typerend voor De waanzinnige boomhut-reeks zijn de uitgebreide tekeningen met veel details, gemaakt door illustrator Terry Denton. “Dat verlaagt de drempel voor kinderen om te gaan lezen”, zegt CPNB-directeur Aendekerk. “Tijdens de tour door het land met Andy Griffiths kwam deze week een meisje naar hem toe. Zij vertelde dat ze dyslexie heeft en is gaan lezen door De waanzinnige boomhut-verhalen. Daarom wilde ze heel graag een handtekening, dat is toch geweldig.”
Lees ook ons interview met Edward van de Vendel, de vertaler van het Kinderboekenweekgeschenk.
Bron: Bazarow
Uit onderzoek van verschillende stichtingen binnen de boekensector naar lees-, koop-, en leengedrag van Nederlandse consumenten, blijkt dat Nederlanders steeds meer anderstalig lezen. Zo’n vier op de tien Nederlandse consumenten koopt wel eens een anderstalig boek. Het aandeel van anderstalige papieren boeken is tussen 2012 en 2021 gestegen van 7% naar 17%. De hoofdreden dat Nederlanders vaker anderstalig lezen, is het beperkte aanbod van Nederlandstalige boeken. Maar liefst 41% van de respondenten geeft aan dat niet alle boeken die ze graag willen lezen, verschijnen in een Nederlandse vertaling. Ook veel genoemde redenen zijn het willen oefenen van de lees- en taalvaardigheid in een andere taal (32%) en het liever willen lezen in de taal waarin een boek geschreven is (27%). Jongeren geven ook opvallend vaak als reden dat anderstalige boeken leuker zijn dan Nederlandstalige boeken. Engels is de meest gelezen andere taal met 77%.
Bron: Bazarow
De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2022 gewonnen. Dat werd donderdagmiddag bekendgemaakt door de Zweedse Academie in Stockholm. Ernaux (1940), auteur van autobiografische boeken met een sociologische ambitie, ontvangt de prijs “voor de durf en de klinische scherpte waarmee zij de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van de persoonlijke herinnering onthult”. Daarmee gaat de literaire Nobelprijs dit jaar naar een winnaar die gezien wordt als een van de belangrijkste hedendaagse auteurs van Franse bodem. In haar autobiografische romans plaatst ze haar eigen ervaringen in het licht van de tijdgeest. Haar bekendste boek is Les Années uit 2008, waarvoor ze een tiental literaire prijzen ontving.
Bron: NRC
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.