Afbeelding

UKV’s van de week: Zomerdepressie en Zwaluwen

Foto via Unsplash

UKV's van de week: Zomerdepressie en Zwaluwen

In de groep Schrijven Magazine: Ultrakorte Verhalen dagen we schrijvers iedere dag uit om een ultrakort verhaal te schrijven: een heel verhaal in maximaal 99 woorden. Zowel voor beginnende als ervaren schrijvers is dit een fijne oefening om kort en krachtig een verhaal te kunnen vertellen. Iedere week zetten we er vijf in de spotlights als aanmoediging en waardering. Deze vijf vielen ons deze week op, vanwege hun originaliteit, verrassende wending, kwaliteit of spraakmakendheid.


CAMPINGLEED – Mechtilde Meijer

2 augustus

In de luxe tent hiernaast krijst het poppetje van nog geen twee de ontwakende camping bij elkaar. Bezorgd kijken mijn zonen van drie en vijf me aan boven hun boterhammetjes. Sinds we aankwamen zijn zij namelijk haar beschermers en vervullen ze elke wens van deze kleine diva.

‘Drietig?’ vraagt Elja.

‘Misschien is ze gevallen,’ opper ik.

Mijn man haalt zijn schouders op. ‘… of misschien heeft ze zich gestoten.’

Alle twee imiteren ze het gebaar van hun vader.

‘Ja,’ zegt Fabe, ‘… óf misschien is de hagelslag op?’

Droom – Elka Le Mair

3 augustus

Waar eerst alleen een grasveld was, stond nu ons huis. Papa’s trots, door hem ontworpen. Voor het eerst bleven we een weekend in Zeeland. Mijn zus en ik keken onze ogen uit: het lichte huis, rondom de nog kale tuin. Het bos zo dichtbij, het dorp met de dikke kastanjebomen, de oude kerk in het midden.

Een boer kwam langs, op klompen, met paard en wagen. Mama kocht zijn kaas. We slenterden rond en verloren ons in spel bij een kabbelend beekje met stenen. Den Haag leek heel ver weg.

We vergaten de tijd. We kregen vrijheid, rust en ruimte.

Zomerdepressie – Chantal van Aken

4 augustus

In het dal hangt een reusachtige wolk. De grootste die deze zomer tot nog toe heeft voortgebracht. Ze trekt in flarden over de flanken van de berg en laat een spoor van regen achter. De parasol op het balkon is een lachertje en het daglicht reikt nauwelijks verder dan de beslagen ramen.

Een bij ligt geveld op de vensterbank. Zijn pootjes seinen een traag s.o.s. Alleen een flinke dosis zonlicht kan hem redden van de kou die door zijn zomerlijfje trekt, maar de enige plek waar de zon schijnt, is op het schilderij in de slaapkamer.

Zwaluwen – Keesjan Roeland

4 augustus

Langzaam verdwijnt het licht uit de lucht. We zitten rond het kampvuur en kijken naar boven. Zwaluwen vliegen rondjes enkel voor de lol van het vliegen in het gele avondlicht. Ze praten met elkaar en we proberen ons voor te stellen waar het over gaat. Over de kinderen, denken we, die de gevaarlijke jeugd hebben overleefd en straks voor het eerst aan de grote reis beginnen. Ze moeten nog veel oefenen en conditie opbouwen. Het is heerlijk dat rondvliegen in de avondzon, maar straks komt het er echt op aan. De hele avond hebben we over ze gepraat.

We verloren de tijd. We wonnen vrijheid, rust, ruimte.

OP AVONTUUR Ferry Segers

5 augustus

Jared zit op de achterbank een boek te lezen. In gedachten ziet hij gewone mensen grootse dingen doen. Hij drinkt water uit een jonge kokosnoot. Ongelofelijk dat hij die net heeft geplukt. Dat hebben ze in het verhaal dan weer niet. Maar die gevechten zijn fantastisch. Tot de held geraakt wordt.
‘We zijn er.’
‘Nog eventjes…’
‘Nee, Jared. Leg dat stomme boek nu weg.’
Zijn ouders begrijpen het niet. 
‘Snap jij dat nu? Wie leest in godsnaam nog een boek?’
‘Ja, waarom kijkt hij niet naar Netflix, net als ieder kind?’
‘Morgen gaan we naar de dokter.’