Afbeelding

Een wit paard van een schaakspel

Foto: Pixabay

UKV's van de week: Loper slaat paard en Berichtjes

Iedere week zetten wij vijf ultrakorte verhalen in de schijnwerpers. Wil jij ook een ultrakort verhaal schrijven? Doe mee in onze Facebookgroep. 


Netty Roersma - Qui-vive

25 januari

Hij hoort Corina door de gang lopen, de deur opendoen. Een mannenstem vraagt naar hem. Meteen is hij op zijn qui-vive. Hij zal laten zien dat er niets aan de hand is. In de hal staan twee agenten. Niet de buren, nee, Corina heeft zelf de politie gebeld. Ze vragen hem hoe zijn vrouw aan die verwondingen in haar gezicht komt. Corina’s ene oog zit verstopt in een dikke paarse bult. Haar andere oog kijkt hem woedend aan. In haar hand houdt ze een ijszak. ‘Een ongeluk met een lamp,’ zegt hij, ‘een dom ongeluk.’

Luc Vos - Berichtjes

26 januari

Je ziet er goed uit, schat!

'Leugenaar,’ fluister ik en glimlach naar de boodschap op de badkamerspiegel. Ik wacht tot het hete water genoeg van de nacht wegspoelt om de dag te beginnen en loop naar beneden.

Mooi jurkje, lieverd.

Ik grijns naar de tekst naast de koffiemachine en laat het zwarte goud de kilte in mijn lijf verjagen.

Volhouden. Alles komt goed.

Door de mist in mijn ogen zie ik de verblekende inkt van de post-its die jij voor mij achterliet, net voor je vertrok.

'Ik probeer,’ fluister ik. ‘Ik geloof je berichtjes. Bijna.’

Asko De Vries Robles - Knipperlicht

26 januari

De wereld bestaat bij de gratie van je aanwezigheid.

ik zou willen fietsen zonder handen, ogen dicht.

angst is niet meer dan stilte zonder woorden

Begrijp je mij?

Ik begrijp het namelijk niet, maar als ik knipper met mijn ogen zie ik je dansen, al ben je dan niet echt. Zijn deze woorden niet meer dan een laatste stuiptrekking, een gevecht:

tegen de onverbiddelijke waarheid...

Als ik knipper met mijn ogen ben je weg.

Rom Molemaker - Loper slaat paard

26 januari

Zijn vader en hij spelen schaak, het enige wat ze nog op voet van gelijkheid samen doen. Eten niet meer: hij moet hem voeren. Elke keer als hij hem de lepel met stamppot over de tafel heen toesteekt kijken ze elkaar aan. Zijn vaders blik is als een leeg raam.

Hij speelt met wit en verzet zijn paard van f5 naar d4. De zwarte loper antwoordt: van f8 naar e7, en in één beweging vloert hij daarna het witte paard.

Het verdrietige is dat zijn vader dat niet voor de grap doet.

Annelies van Bloois - Behulpzaam

25 januari

De ganzen in de lucht maken hun weemoedige geluid. Ik sta op de stoep en kijk ze na. Waar gaan ze heen, zullen ze… “Och kom maar meneer, ik help u wel!” Voordat ik het goed en wel in de gaten heb, sta ik aan de overkant, laat het meisje mijn arm los en zegt: “Zo redt u het verder wel toch?” Ik knik. “Dank je wel. Erg aardig van je”. Ik glimlach naar haar.

Als ze ver genoeg weg is, draai ik me om en steek nogmaals de straat over.