Afbeelding

het Feyenoord stadion

Jeroen Bentvelzen, Unsplash

Uitgeverij Inside brengt twee Feyenoord boeken op de markt en Marwin Vos wint Grote Poëzie Prijs 2023

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Twee nieuwe Feyenoord boeken op de markt

Bart Vlietstra en Willem Vissers maken, via het bekende lied ‘Feyenoord, Feyenoord (Wat gaan we doen vandaag)’ van Cock van der Palm, een bruggetje naar hun Feyenoord-boek genaamd Wij gáán winnen… In het boek beschrijven ze de reis van de afgelopen jaren naar de nieuwe landstitel van Feyenoord.

Maar dat is niet het enige Feyenoord boek op de markt. Uitgeverij Inside brengt ook een kampioenseditie van Lourdes aan de Maas uit. Michel van Egmond en Martijn Krabbendam schreven het boek, waarin er antwoord wordt gegeven op de vraag waarom de club zoveel betekent voor zoveel mensen.

Winnaar Grote Poëzie Prijs 2023 bekend

Woensdagavond 17 mei 2023 maakte de jury de winnaar van de Grote Poëzieprijs bekend. Winnares Marwin Vos was echter niet aanwezig om de prijs voor haar ‘ver reikende en verrijkende bundel’ op te halen: “Ik ben een onberekenbare genomineerde en prijswinnaar want ik heb de prijs niet opgehaald en spreek niet graag in het openbaar over mijn werk. We willen allemaal wel een prijs krijgen en ik ook. De erkenning die de prijs uitdrukt, het eraan verbonden geldbedrag, de publiciteit — zaken die voor de dichtbundel en het verder kunnen werken verschil maken. Een boek wordt beter verkocht als erover geschreven wordt, als het een prijs krijgt, meer mensen willen het lezen, meer boekhandels halen het in huis. Temeer als de uitgever klein is en de boeken ervan niet automatisch in de winkels verschijnen. Ik heb me afgevraagd hoe ik de prijs — als ik haar zou krijgen — zou kunnen aanvaarden. Ik vroeg me af, kan een prijs iets over waarheid zeggen als we goed zouden luisteren? Ik heb besloten de prijs aan te nemen, niet alleen om te kunnen doorwerken maar ook om deze zorgen verder bekend te maken. Een deel van de geldprijs zal ik doorgeven.”

Jan Brokken wint de Gouden Ganzenveer

In 2023 gaat de Gouden Ganzenveer naar Jan Brokken, bekend van onder andere De rechtvaardigenIn het huis van de dichter en zijn meest recente werk De kampschilders.

De Gouden Ganzenveer is een prijs voor iemand die van grote betekenis is voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal. Ieder jaar bepaalt de Academie De Gouden Ganzenveer wie deze bekroning ontvangt. De prijs bestaat uit een ganzenveer van goud en een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie.

“Ik ben heel erg blij met deze prijs,” zegt Brokken. “Het is een prijs waar de taal centraal staat. Wat doe je met de taal? In de beschouwing over mijn werk gaat het vaak over de onderwerpen die ik aansnij, over de geschiedenis, al dan niet de verborgen geschiedenis die ik blootleg, het gaat over de mensen die ik beschrijf. Soms in de beschouwing zeggen ze ‘het is een hele goede verteller´. Het gaat eigenlijk nooit waar het om draait: de taal.”

Bron: Bazarow #1#2#3