Afbeelding

een robot die in de camera kijkt

Possessed Photography, Unsplash

Hans Hoornstra schrijft in één dag een boek en Thé Tjong-Khing krijgt een tentoonstelling

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het literaire nieuws van de afgelopen week!

Hans Hoornstra schrijft in één dag een boek

Binnen één dag een boek schrijven? Hans Hoornstra gaat de uitdaging aan! Op 1 juni 2023 zal Hoornstra, voorzitter van Stichting Digitale Overheid en oprichter van het instituut Digitale Intelligentie, het boek schrijven samen met ChatGPT.

De titel is ook al bekend: Het AI van Columbus. In dit boek zal Hoornstra stil staan bij ethische en praktische vraagstukken rondom AI in het onderwijs en bij de overheid. Ook zal hij stil staan bij vaardigheden die wij moeten ontwikkelen wanneer werk verandert door kunstmatige intelligentie.

Het schrijfproces wordt live uitgezonden op Twitch tijdens een 18 uur durende stream.

Thé Tjong-Khing krijgt een tentoonstelling

In het Verwey Museum Haarlem wordt Thé Tjong-Khing, een van Nederlands bekendste en meest geliefde illustratoren van kinderboeken, geëerd met een unieke overzichtstentoonstelling ter ere van zijn negentigste verjaardag (vrijdag 4 augustus 2023).

In deze tentoonstelling komt alles samen: strips, kinderboeken en illustratiewerk, waaronder veel nieuw en nooit eerder geëxposeerd werk. In de voorstelling kun je bijvoorbeeld de eerste tekeningen uit de studententijd van Tjong-Khing in Bandung bekijken tot zijn meest recente project met schrijver Arnon Grunberg.

Voor de ontwerpen van zijn kinderboeken ontving Tjong-Khing meerdere Gouden- en Zilveren Penselen, de Woutertje Pieterse Prijs, de Max Velthuijs-prijs en de Duitse Jeugdliteratuurprijs. Hij is recent genomineerd voor de H.C. Andersen Awards 2024.

Shortlist Women’s Prize for Fiction bekend

Woensdag 26 april werd de Women’s Prize for Fiction shortlist voor 2023 bekendgemaakt. De genomineerden worden door de jury beschreven als ‘ambitious, eclectic and hard-hitting’ en bestaat uit zowel debutanten als auteurs die al eerder de Women’s Prize in ontvangst mochten nemen of op de shortlist stonden.

De Women’s Prize Trust – waar de prijs onderdeel van is – is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die opkomt voor vrouwelijke schrijvers op het wereldtoneel. Hun doel is om vrouwen de mogelijkheid te geven hun stem te laten horen en hun verhaal te vertellen. Dit willen ze doen door uitstekende en ambitieuze fictie van vrouwen van overal ter wereld in de schijnwerpers te zetten, ongeacht hun leeftijd, nationaliteit of achtergrond.

De zes genomineerde titels:

  • Butterflies – Priscilla Morris
  • Pod – Laline Paull
  • Fire Rush – Jacqueline Crooks
  • Trespasses – Louise Kennedy
  • The Marriage Portrait – Maggie O’Farrell
  • Demon Copperhead – Barbara Kingsolver

Op de internationale shortlist staan vier Britse schrijvers, een Amerikaanse schrijver en een Ierse auteur. De Women’s Prize for Fiction 2023 omvat een bedrag van 30.000 Britse ponden. Woensdag 14 juni maakt de jury bekend wie met de prijs naar huis gaat.

Bron: Bazarow, Bazarow #2, Linked In