Afbeelding

foto: Cherry Prins

The Night Shift: wat schrijven in de nacht je kan brengen

The Nights Shift schrijfgroepDe kou is snijdend in de nagenoeg verlaten Rotterdamse Hoogstraat. De ramen van nummer 27a zijn beslagen. Binnen heerst stilte. Verspreid door de ruimte zitten mensen te schrijven. Op laptops of met pen en papier, aan tafel of weggekropen in een comfortabele stoel. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn ondergedompeld in een diepe concentratie. Wat bezielt deze (vooral jonge) mensen om op hun vrije zaterdagnacht hier te komen schrijven?

Initiatiefneemster Silvana Sodde werkte als schrijfdocent bij de SKVR in Rotterdam. Ze merkte dat er behoefte was bij mensen die alle cursussen hadden doorlopen, om verder te gaan. Om daarin tegemoet te komen is ze begonnen met schrijfgroepen en andere schrijfactiviteiten die ze onderbracht in een eigen literair cursuscentrum: The Writer's Guide to the Galaxy.

Een van de terugkerende activiteiten is The Night Shift, waar je een nacht lang kan werken aan je korte verhaal of roman. Jaïr Cijntje verkiest The Night Shift altijd boven een avond stappen. Hij is niet zo van het uitgaan: 'Ik kom liever thuis met meer dan ik vertrokken ben.' The Night Shift bestaat deze avond drie jaar en Jaïr is een van de bedenkers van het concept. Hij merkte dat schrijvers vaak nachtmensen zijn en zo is het idee ontstaan om samen een nacht te schrijven. 's Nachts ben je vaak moe en daardoor kwetsbaarder, waardoor je beter schrijft. Je hebt betaald om hier te zijn en dat is een goede stok achter de deur,' aldus Jaïr. Zijn zus Melisa komt ook graag naar The Night Shift. 'Stappen is leuk, maar hier is het ook gezellig'.

Ook Eline Luijsterburg is geen ochtendmens en daarom zijn deze nachten ideaal om te werken aan haar weird fiction en horrorverhalen. Ze komt altijd met een doel, bijvoorbeeld om een bepaald aantal woorden te schrijven of een duidelijker beeld te krijgen van het verhaal dat ze schrijft. Als ze even geen inspiratie heeft, haalt ze een opdracht uit de opdrachtenautomaat: een ouderwetse snoepautomaat waar schrijfopdrachten uit komen rollen. 

Op de vraag of er talenten tussen haar schrijvers zitten, antwoordt Silvana met een gretig knikken. Een van hen heeft gesprekken met een uitgeverij en van een ander is onlangs een verhaal gepubliceerd in De Optimist, een literair tijdschrift.

Wat je ervoor nodig hebt om je te ontwikkelen als schrijver? Zitten en schrijven, volgens Silvana. 'Mensen beseffen niet hoeveel tijd het kost om een boek te schrijven. Cursussen en handboeken helpen wel, maar uiteindelijk komt het aan op jou en je computer. Dat kan best eenzaam zijn. Daarom kan je aansluiten bij een schrijfgroep helpen. Het biedt lotgenoten contact en een stok achter de deur.'

Door Cherry Prins