Afbeelding
Afbeelding: Pexels
Afbeelding: Pexels
Weinig schrijftijd betekent tussen de bedrijven door wat schrijfmeters proberen te maken. Anderen zweren erbij om urenlang geen afleiding te hebben zodat ze gefocust kunnen schrijven. Vincent Merjenberg neemt het fenomeen ‘schrijftijd’ onder de loep. Spoiler alert: weinig schrijftijd hoeft geen probleem te zijn – juist niet zelfs!
Er zijn schrijvers met nauwelijks tijd om te schrijven. Ze doen het in de trein naar hun werk, of tijdens hun werk als nachtwaker in het ziekenhuis, of op die ene zondagmiddag dat man en kind onverwacht de deur uit zijn. Anderen zweren erbij niets anders dan het schrijven zelf om handen te hebben, alleen dan kunnen zij de focus vinden die volgens hen nodig is voor het voltooien van een roman. Het lijkt erop dat deze groep schrijvers er ook een ruimer begrip van ‘schrijven’ op na houdt: nadenken over hun personages tijdens hun dagelijkse urenlange wandeling, het aandachtig lezen van andere schrijvers om te zien hoe het (niet) moet, het alsmaar gewoon blijven zitten op die bureaustoel, de hele ochtend en middag lang, zelfs als er geen letter op papier komt. Dit hoort er allemaal bij, sla er maar eens wat interviews met bekende schrijvers op na. Of is dit misschien allemaal valse romantiek? Als je zelf enige ervaring hebt met schrijven, en dus ongeveer weet wat het inhoudt, en wat niet, dan weet je dat het in elk geval deels een beetje aanstellerij is. En dat een beetje aanstellerij onontbeerlijk is om jezelf een jaar of wat bij de les te houden. Als je het schrijven niet serieus genoeg neemt, hou je het niet vol, zo simpel is het. Maar ik vermoed dat het bij de wandeldenkers en zitvleeskwekers niet alleen maar gaat om een wat al te romantisch beeld van het schrijversbestaan (of het wat al te serieus nemen van zichzelf); ik denk dat schrijvers ook vaak een zeker wensdenken uitspreken, dat er ook sprake is van enige zelfmisleiding.
De rest van dit artikel lezen over schrijven in tijdnood? Dit verschijnt in het komende nummer van Schrijven Magazine. Ben je nog geen abonnee? Meld je aan vóór 18 november 23.59, dan krijg ook jij dit nummer thuis.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!