Afbeelding
Foto via Unsplash
Foto via Unsplash
Al is elk sprookje anders, iedereen die er genoeg heeft gezien weet dat er elementen zijn die tóch wel op elkaar lijken. Want, wat is een sprookje nou zonder de prins en het happily ever after? Vladimir Propp, een Russische literatuurwetenschapper, viel het ook op dat in sprookjes vaak dezelfde plotelementen terugkwamen. Propp onderzocht 100 sprookjes en vond dat elk van hen bestond uit een combinatie van 31 plotelementen die altijd in dezelfde volgorde voorkwamen. Met deze structuur kan ook jij een echt sprookje schrijven!
Propp’s 31 plotelementen bestaan uit acties die een personage in een verhaal kan uitvoeren. Een combinatie van deze acties komen in ieder sprookje terug en kunnen door elk personage in het sprookje uitgevoerd worden. De plotelementen houden altijd dezelfde volgorde van 1 tot 31 aan maar kunnen herhaald worden in een cyclus. Niet alle plotelementen hoeven voor te komen en soms zijn ze niet duidelijk te herkennen, gezien er meerdere manieren zijn waarop een actie voor kan komen.
Al is Propps model theoretisch, het is ook goed in de praktijk te gebruiken. Bij het schrijven van een sprookje kan je gebruik maken van de plotelementen als structuur voor je verhaal.
Ieder plotelement is op eindeloze manieren uit te werken, waardoor je je eigen draai kan geven aan een zelfgeschreven modern sprookje.
Bron: Wikipedia
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!