Afbeelding

Logo van de Goekenprijs Hebban

Hebban

Stijging in aantal actieve auteurs in Nederland en nieuwe spannende schrijfwedstrijd op Hebban

Na vier jaar weer stijging in aantal actieve auteurs in Nederland

Er is voor het eerst in vier jaar een stijging in het aantal actieve auteurs in Nederland. Dat blijkt uit de Makersmonitor 2021 van het KVB Boekwerk, het kennis- en innovatieplatform voor de boekensector, dat 8 december bekend is gemaakt. Het aantal actieve auteurs is met 2% gestegen. Het aantal actieve vertalers in Nederland is in de afgelopen vier jaar redelijk stabiel gebleven. In 2021 verschenen er 7.500 nieuwe oorspronkelijke Nederlandstalige titels. Dit zijn er iets meer dan in 2020. Het aantal oorspronkelijk Nederlandstalige literair-culturele titels daalde van 4600 naar 4500 unieke titels. Verder zijn de vertaalde werken ook gedaald in 2021 met ongeveer 4%. De stijging zit dus in andere genres zoals populaire fictie.

Bron: Bazarow

Nieuwe, spannende schrijfwedstrijd Hebban: de Goeken Prijs

Vanaf 2023 heeft Hebban een nieuwe opzet voor hun schrijfwedstrijden. Elke drie maanden is er een speculatieve, spannende, literaire of thematische schrijfwedstrijd. De nieuwe naam voor de spannende schrijfwedstrijd is bekend: de Goeken Prijs. De prijs is vernoemd naar de in 2011 overleden thrillerschrijver Paul Goeken, auteur achter de succesformule Suzanne Vermeer. Met de nieuwe aanpak, met elke drie maanden een andere, grote schrijfwedstrijd, wil de community nog sterker inzetten op het lezersplatform als vruchtbare grond voor nieuw – en ervaren – schrijftalent in allerlei genres. Wil je meedoen, klik dan hier voor meer informatie. 

Bron: Bazarow

Nieuwe prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek

In 2023 reikt Stichting Promotie en Publiciteit Kinderfilosofie voor het eerst een juryprijs uit voor het Beste Filosofische Kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs gaat naar het kinderboek dat jonge lezers het beste aanzet tot bespiegelingen over filosofische vraagstukken of het oproepen van filosofische vragen. Het gaat om proza, poëzie, prentenboeken of beeldverhalen voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 14 jaar waarin de filosofie (onbewust) een rol speelt, maar niet per se het hoofdonderwerp is. Op 15 februari maakt de jury een shortlist van vijf titels bekend. Vanaf maart kan het publiek stemmen. Op 23 april, tijdens de Week van de Kinderfilosofie, onderdeel van de Maand van de Filosofie, vindt de prijsuitreiking plaats. Voor de winnaar(s) is er een kunstwerk.

Bron: Bazarow