Afbeelding

Beeld Shutterstock

Software die artikels schrijft terwijl je slaapt

Software die nieuwsberichten schrijft terwijl je slaaptDe software genaamd Quakebot maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig nieuwsberichten te schrijven terwijl je slaapt. Ken Schwencke ontwikkelde Quakebot en de LA Times gebruikt deze automatische software al.

Op 19 maart berichtte de LA Times als eerste over de aardbeving in Californië. Binnen een paar minuten stond er een bericht online met een kaart en informatie. De ‘auteur’ Ken Schwencke had zelf niet aan het artikel geschreven. Terwijl hij sliep maakte de software op zijn computer het artikel. Schwencke ontwikkelde Quakebot na de tsunami in Japan.

Hoe de software Quakebot werkt

Berichten over een beving worden door het algoritme automatisch omgezet in een artikel. Hiervoor gebruikt het algoritme het verslag van de U.S. Geological Survey als informatiebron. Vervolgens wordt de verzamelde informatie door het algoritme ingevoerd in een sjabloon. Als dit is gebeurd, geeft een redacteur zijn goedkeuring voor publicatie van het artikel.  

Het fenomeen robotjournalistiek bestaat al langer. De LA Times werkt al met automatische rapportering van moorden en arrestaties.

Bron

www.demorgen.be/dm/nl/16340/Media/article/detail/1822375/2014/03/19/Schrijf-artikels-terwijl-u-slaapt.dhtml

Uitgeven