Amerikaanse wetenschappers ontwikkelen ‘draagbaar boek’

Wetenschappers in Amerika ontwikkelen Sensory FictionWetenschappers van de Amerikaanse universiteit MIT hebben een ‘draagbaar boek’ ontwikkeld dat met gebruik van verschillende sensoren de lezer wil laten inleven in de personages van het boek.

Sensory Fiction

Het project heet Sensory Fiction. Door verschillende sensoren weet de Sensory Fiction-technologie waar de lezer zich bevindt in het boek. Led-lampjes in het boek zorgen vervolgens voor toepasselijke sfeerverlichting, afhankelijk van het soort verhaal.

Daarnaast is er een vest ontwikkelt met diverse riemen die voor verdere ‘belevenissen’ moet zorgen tijdens het lezen. Zo zorgen de luchtkussens in de riemen ervoor dat het vest strakker gaat zitten als het verhaal spannend wordt. Om daar nog een schepje boven op te doen kan het vest door middel van trillingen de hartslag beïnvloeden en maken verwarmingselementen in het vest het de lezer benauwd. 

[video:http://www.youtube.com/watch?v=IZKzXEbzwpY]

‘Van oudsher creëert fictie emoties en empathie door middel van woorden en beeld,’ schrijven de onderzoekers van MIT. De Sensory Fiction-technologie geeft volgens de wetenschappers schrijvers nieuwe 'gereedschappen' in handen om hun lezers een verhaal te laten beleven.

Bron

www.nu.nl/tech/3687344/mit-ontwikkelt-draagbaar-boek.html

Uitgeven