Afbeelding

E-boeken met audiovisuele effecten zou volgens een onderzoek slecht zijn voor kinderen. Beeld - robynejay

Slechtere taalontwikkeling door e-boeken

Een onderzoek stelt dat e-boeken met effecten slecht zijn voor kinderen.Volgens een Amerikaans onderzoek zijn e-boeken met audiovisuele effecten slecht voor kinderen. De toegevoegde effecten leiden kinderen af van het verhaal, waardoor ze de literaire waarde van het boek niet meer goed bevatten.

Dat concludeert een team onderzoekers aan het Joan Ganz Cooney Center in New York. De onderzoekers werkten samen met 32 gezinnen die elk een kind van drie tot zes jaar oud had. Elk gezin kreeg een papieren boek en een standaard e-boek, of een e-boek met audiovisuele effecten. Achteraf bleek dat het geluid en de visuele elementen de kinderen hadden afgeleid; zij ‘herinnerden zich minder plotdetails dan de kinderen die een papieren versie van hetzelfde verhaal lazen,’ aldus de onderzoekers.

Het e-boek met effecten zorgde namelijk voor ‘meer niet-inhoud gerelateerde handelingen’ van de ouders, zoals uitleggen aan het kind hoe een interactief element in het e-boek werkt en het weghouden van de handen van de kinderen. Ook concludeerden de onderzoekers dat kinderen die door hun ouders aangemoedigd worden om vragen te stellen over de tekst ‘vaak een grotere taalontwikkeling en woordenschat hebben’.

Het nut van e-boeken
De extra effecten waren echter niet alleen maar nadelig. De onderzoekers stellen namelijk dat e-boeken beter waren ‘in het engageren van kinderen en het stimuleren van interactiviteit’ dan standaard boeken. Het team adviseert e-boekontwikkelaars dan ook om op te passen bij het toevoegen van speciale effecten, vooral als die effecten niks met het verhaal te maken hebben. Ook adviseren ze ouders om geen e-boeken met audiovisuele effecten te kopen als ze op zoek zijn naar literaire ervaringen.

Echter, voor ‘kinderen die tekst vermijden’ zouden de effecten juist goed van pas komen. Een van de onderzoekers legde uit dat ze in dit onderzoek keken naar de leerervaringen van kinderen. ‘Dat is maar één van de doelen bij lezen,’ aldus de onderzoeker. ‘Als het boek gelezen wordt om het plezier of om een klassiek verhaal te herbeleven, dan zijn verrijkte e-boeken geweldig’.

Het onderzoek, genaamd Print Books vs. E-books, staat hier gepubliceerd.

Bron

www.guardian.co.uk/books/2012/jun/07/enhanced-ebooks-bad-for-children